avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozit pe venit din vanzare apartament - persoana ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozit pe venit din vanzare apartament - persoana fizica

Buna ziua,

Datele problemei:
- sora mamei mele mi-a vandut un apartament anul trecut-2010 in noiembrie (atat ea cat si eu suntem persoane FIZICE, nu firma, nu PFA sau altceva)
- valoare tranzactie: 170.000 lei (fictivi ce este drept pentru ca practic nu i-am dat nici un ban, doar am trecut apartamentul pe numele meu prin contract de vanzare-cumparare)
- astazi 5 iulie 2011 sora mamei(vanzatoarea ca sa o numesc asa)a primit o scrisoare prin care este anuntata ca trebuie sa plateasca impozit pe venit/profit in urma vanzarii apartamentului
- in acea scrisoare este mentionat ca ea a obtinut: 170.000 lei din vanzare(adevarat conform contractului de vanzare-cumparare), suma care depaseste 35.000 euro (calculati de stat ca valorand 119.000 lei) pentru care nu s-ar fi aplicat nici o alta taxa/impozit si ca trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA- in conformitate cu legea 571 din 2003- si sa plateasca in 10 zile incepand cu 1 ale lunii urmatoare DAR nu scrie cat trebuie sa plateasca ?!?! (printre altele scrisoarea este datata 30 iunie ceea ce inseamna ca deja s-a intrat in aceste 10 zile, acum fiind luna urmatoare....)

Din cate am reusit sa mai citesc aceasta taxa/impozit pentru tranzactii ce depasesc 35.000 euro se aplica pentru persoane juridice, PFA sau persoane fizice care vand imobile in scop comercial iar in cazul de fata nu este vorba de asa ceva.

Ma puteti ajuta va rog cu niste informatii concrete?
- se aplica pana la urma si in cazul prezentat mai sus aceasta taxa/impozit?
- ce inseamna ca trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA ?
- daca se aplica, cat inseamna sau cum se calculeaza? procent de X% din valoarea totala a tranzactiei (170.000 lei in cazul de fata)? procent de X% din ceea ce depaseste acel plafon de 35.000 euro(119.00 lei) ?

Sunt putin disperat pentru ca banii pentru aceasta taxa nu ii avem si pe langa asta cele 10 zile aproape au trecut(scrisoarea fiind primita abea astazi), eu locuind si lucrand in Bucuresti, sora mamei mele(vanzatoarea apartamentului) s-a mutat undeva la tara pe langa Calarasi, taxa/impozitul aparent trebuie platite in Constanta ceea ce inseamna sa ma dau peste cap dupa acesti bani, sa incerc sa imi iau 1-2 zile de concediu de la serviciu si apoi sa alerg la Constanta sa vad unde ce si cum sa platesc.

Apropos de acele 10 zile, aveti idee daca ar fi vorba de zile lucratoare sau calendaristice?

Multumesc anticipat si sper ca ma puteti lamuri/ajuta.

Alex
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
wvf, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion_taxa , utilizator 07:59, 1 Martie 2012
nu e cazul DVS.

"in lege scrie ca daca sunt "persoane fizice" si fac mai multe apartamente pe care le vand (adica scop comercial si activitate economica ) sunt obligati sa se inregistreze sub o forma juridica si sa plateasca TVA. Pe asta s-au bazat majoritatea: au zis eu sunt persoana fizica si nu pot sa platesc TVA pentru ca nu sunt inregistrat juridic ca platitor de TVA. Deci in concluzie si prin urmare pot sa fac 1000 de apartamente (a se vedea cazul Negoita) sa le vand la 100.000 euro la cine nu se uita atenta la contract si sa nu mai dau la stat mai mult de 20.000.000 milioane de euro ."

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
ovidiu7676, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns dar ce nu inteleg este ce se poate face in acest moment pentru ca totusi s-a primit acea scrisoare.

Si....de ce a fost emisa acea scrisoare daca defapt nu ne priveste?

Edit: Intamplator am aflat ca prietenul unei colege de serviciu a vandut acum 1-2 luni maxim un apartament de 100-120.000 Euro in Bucuresti si nu a primit nici o notificare cum ca ar mai avea ceva de platit. Si notarul i-a spus acelasi lucru, ca nu o sa mai aibe de platit nici o alta taxa/impozit pentru tranzactie in afara de ceea ce platise deja la notariat.

Statul greseste si noi trebuie sa pierdem timp si bani sa dovedim ca ei au gresit, super asa, sa ne tot placa tara asta #-o

Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
wvf, utilizator
Buna seara.

Nu stiu daca am nimerit bine, sper ca da..

Am o intrebare daca nu i cu suparare.
Anul trecut am subinchiriat un apartament cu acte in regula si a trebuit sa platesc impozitul pe venit (4 rate pe an).
Prima rata a fost pe 15.02.2011 iar ultima pe 15.11.2011, lucru pe care din anumite motive nu l am facut..
Am inteles ca mai am o sansa il platesc fara probleme pe 05 martie anul curent, asa este? daca nu, ce penalizari va trebui sa platesc?
Daca este falsa informatia ce se va intampla cand o sa platesc ultima rata?

Multumesc.

Topicul deschis de mine acum ceva timp era pe alt subiect care intre timp s-a rezolvat(sper, nu stiu sigur pentru ca nu am mai primit nici un raspuns). Am trimis prin fax actele de vanzare cumparare asta fiind solicitarea lor atunci cand le-am explicat situatia.

Revenind la ce ati intrebat, chiar zilele trecute a venit hartia cu plata impozitelor si acolo scrie ca intr-adevar pana pe 5-10-15 martie(nu mai stiu data exacta si nu am hartia pe aproape) se pot plati impozitele restante pe 2011 fara penalizari.
Penalizarile specifisunt 2% din suma / luna sau pe fractiune din luna.
Asta este valabil pentru apartament si masina in cazul meu astfel incat nu stiu sigur daca se aplica si la d-voastra.
Multumesc, sunt vesti destul de bune.
Cred ca am omis ceva, eu am platit primele trei rate, doar pe ultima nu am apucat sa o platesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Taxe la vanzarea unui imobil Lisa30 Lisa30 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce taxe/impozite trebuie platite de catre vanzator si de catre cumparator la vanzarea unui imobil, in valoare de 35.000 euro. ... (vezi toată discuția)
Tva vanzari imobiliare Virginia Alexandrescu Virginia Alexandrescu anul trecut am vandut 2 terenuri. pana la urma va trebui sa platesc TVA?Cand? Cui? Notarul nu stie (vezi toată discuția)