avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Putere de lucru judecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Putere de lucru judecat

Datele spetei pe scurt:
Prima instanta obliga paratul la plata contravalorii facturilor neachitate, desi acesta a achitat intreaga suma ce forma obiectul litigiului mai inainte de pronuntarea sentintei. (probabil nu a observat chitantele depuse la dosar)
Instanta de control admite recursul formulat de catre parat, modifca sentinta atacata in sensul ca respinge ca lipsita de obiect actiunea declarata de reclamanta, intrucat sumele pretinse au fost achitate.

Ulterior paratul formuleaza actiune in repetitiune, sustinand ca a facut o plata nedatorata.(992 si urm, 1092 C.civ)
Hotararea primei instante cu privire la existenta si intinderea obligatiei constatate, are autoritate de lucru judecat in cel de al doilea litigiu? ;)

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 19:33, 2 August 2008
#-o
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat

Potrivit art. 1201 Cod civil roman, exista autoritate de lucru judecat "atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele in contra lor in aceeasi calitate". conform acestui articol, puterea lucrului judecat exista indiferent de imprejurarea ca in noul proces partile se gasesc in alte calitati.

Autoritatea lucrului judecat impiedica nu numai judecarea din nou a unui proces terminat, avand acelasi obiect, aceeasi cauza si purtat intre aceleasi parti, chiar cu pozitia procesuala inversata, ci si contrazicerile dintre doua hotarari judecatoresti, in sensul ca drepturile recunoscute unei parti printr-o hotarare definitiva sa nu fie contrazise printr-o alta hotarare posterioara, pronuntata intr-un alt proces.

Pentru a exista identitate de obiect intre doua actiuni nu este nevoie ca obiectul sa fie formulat in ambele in acelasi mod, ci este suficient ca din cuprinsul acelor actiuni sa rezulte ca scopul final urmarit este acelasi in ambele actiuni .

av. vasilescu
MYRA CIMPEAN , Avocat
aceasi parere ca si colega avokitten:)
Da, multumesc mult, aceeasi parere ca si colegul Tesmarius :)

Motivatia data de Avokitten am avut-o in vedere si eu cand m-am gandit la exceptia autoritatii de lucru judecat, insa mi-a fost teama ca subiectivismul sa nu imi fi intunecat mintile si sa dau o interpratare gresita.
Raportat, evident la situatia de fapt, nu la textul de lege invocat in actiunea subsecventa, considerati ca exista identitate de cauze?

Inca o intrebare, daca imi permiteti. Trecand peste exceptia puterii de lucru judecat, in opinia voastra, sunt indeplinite conditiile platii nedatorate, respectiv ale actiunii in restituire?

Tare m-ar bucura si de folos mi-ar fi o parere in sens opus!
Ilincav, utilizator
Ilincav a scris:

Da, multumesc mult, aceeasi parere ca si colegul Tesmarius :)

Motivatia data de Avokitten am avut-o in vedere si eu cand m-am gandit la exceptia autoritatii de lucru judecat, insa mi-a fost teama ca subiectivismul sa nu imi fi intunecat mintile si sa dau o interpratare gresita.
Raportat, evident la situatia de fapt, nu la textul de lege invocat in actiunea subsecventa, considerati ca exista identitate de cauze?

Inca o intrebare, daca imi permiteti. Trecand peste exceptia puterii de lucru judecat, in opinia voastra, sunt indeplinite conditiile platii nedatorate, respectiv ale actiunii in restituire?

Tare m-ar bucura si de folos mi-ar fi o parere in sens opus!

Parerea mea ca nu... dar fara mai multe detalii nu pot fi mai mult de 70% sigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia autoritatii de lucru judecat maria1956 maria1956 buna ziua, sunt Ioana si in feb.2009am dat in judecata Autoritatea pentru restituirea proprietatilor -depart.pentru aplicarea lg.9/98 pentru a-mi plati ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat sau nu? bttb63 bttb63 La multi ani! Multumiri anticipate celor ce vor binevoi sa-si dea cu parerea in urmatoarea speta. A si B succesori legali ai lui C. Comisia locala de ... (vezi toată discuția)
Excepþia puterii lucrului judecat angelescudum_TM angelescudum_TM Pentru a putea beneficia de ,,Excepţia puterii lucrului judecat", una din părţile aflate într-un proces, este obligată să anexeze la (,,întâmpinare, ... (vezi toată discuția)