avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... exceptia autoritatii de lucru judecat
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

exceptia autoritatii de lucru judecat

buna ziua, sunt Ioana si in feb.2009am dat in judecata Autoritatea pentru restituirea proprietatilor -depart.pentru aplicarea lg.9/98 pentru a-mi plati compensatiile conform lg. pana la sfarsitul anului 2008. insanici anul acesta nu a efectuat plata iar eu am actionat-o in luna septembrie 2009 in judecata pentru a doua oara .la termen ei au invocat exceptia autoritatii de lucru judecat.va rog sa imi spuneti ce inseamna si daca pot face ceva in acest sens va multumesc
Cel mai recent răspuns: maria1956 , utilizator 16:27, 13 Octombrie 2009
Va trebui sa incercati punerea in executare a primei hotarari, intrucat instanta nu se va mai pronunta inca o data pe o cerere care are aceleasi parti, acelasi obiect si aceeasi cauza; cererea din septembrie va fi respinsa pe aceasta exceptie.
Potrivit art.1201 c.civ., este lucru judecat atunci cand a doua cerere in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facuta de ele si in contra lor in aceeasi calitate.
Principiul autorităţii lucrului judecat împiedică nu numai judecarea din nou a unui proces terminat, având acelaşi obiect, aceeaşi cauză şi purtat între aceleaşi părţi, chiar cu poziţia procesuală inversată, ci şi contrazicerile dintre două hotărâri judecătoreşti, în sensul că drepturile recunoscute unei părţi printr-o hotărâre definitivă să nu fie contrazise printr-o altă hotărâre posterioară, pronunţată într-un alt proces.
va multumesc pentru raspuns, insa nu inteleg prima hotarare fost de respingere in sensul ca depart. pentru aplicarea lg.9/98 nu a fost obligat sa efectueze plata, motiv pentru care am revenit cu o noua chemare in judecata pe acelasi obiect insa perioada de timp nu mai este aceeasi.la prima actiune termenul de plata era depasit cu 6luni iar acum este depasit cu 1an si 4luni.va rog sa imi spuneti daca mai am vreo sansa.multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Putere de lucru judecat Ilincav Ilincav Datele spetei pe scurt: Prima instanta obliga paratul la plata contravalorii facturilor neachitate, desi acesta a achitat intreaga suma ce forma obiectul ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat sau nu? bttb63 bttb63 La multi ani! Multumiri anticipate celor ce vor binevoi sa-si dea cu parerea in urmatoarea speta. A si B succesori legali ai lui C. Comisia locala de ... (vezi toată discuția)
Autoritatea lucrului judecat Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, O decizie de eliberare din functie anulata prin hotarare judecatoreasca devenita irevocabila prin nerecurare se bucura de lucru judecat( potrivit ... (vezi toată discuția)