avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită cand tatal nu va mai fi in viata cine va trebui sa ...
Discuție deschisă în Executare silită

cand tatal nu va mai fi in viata cine va trebui sa plateasca datoriile sale?

O situatie ,pentru care va rog sa aveti amabilitatea sa ma lamuriti..Persoana in cauza este tatal a 3 copii.In prezent divortat,si cu un venit insignifiant..dar cu datorii foarte mari catre ANAF pe care nu are cum sa le achite (acumulate de pe urma unei firme la care a fost administrator si care acum e suspendata).Bunuri mobile sau imobile nu detine.Intrebarea mea este; Atunci cand el nu va mai fi in viata,aceste datorii se vor transmite la copii? la sora ?..sau se sting si datoriile? Presupunem ca s-au indeplinit toti pasii,executare silita,bunuri firma,poprire salar..etc si totusi ramane o datorie foarte mare..multumesc
suzyka a scris:

Eu stiam ca mostenitorilor le raman si activele si pasivele.Insa daca dati peste un avocat si un executor care interpreteaza legea in favoarea lor, doar pentru a recupera debitul, aveti toate sansele sa platiti si daca renuntati la mostenire.
Dar poate primiti un raspuns profesionist de la avocatii de pe forum .


Mostenitorilor le raman si "pasivele si activele", respectiv activul succesoral si pasivul succesoral aveti dreptate dar...in situatia expusa de user, nu exista "activ succesoral"...astfel ca luam in calcul, o ipotetica mostenire care va avea doar "pasiv succesoral".

Prefer sa discutam pe marginea ipotezei in care, tatal dvs. nu decedeaza pana la toamna, respectiv, pana la data de 01.10.2011.

In acest sens, dupa data de 01.10.2011, se vor aplica disp. art.Art. 1.112. din noul Cod civil, care prevad: " Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil ca urmare a notificării sale în condiţiile legii, nu acceptă moştenirea în termenul prevăzut la art. 1.103."

Acest art.1.112 C.civ. poate/ar putea fi coroborat cu , existenta posibilitatii creditoarei sa notifice succesibilii, conform disp. art.397 si 398 C.proc.civ., executarea inceputa/sau care urmeaza sa inceapa.


Mai departe, pot interveni situatii inedite:
De exemplu, conform disp. art.1.103, noul C.civ.:"Art. 1.103. – (1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii." coroborat, sau nu, cu disp. art.Art. 1.106. noul C.civ.," Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire ce i se cuvine."

Total contradictoriu, cu prevederile Art. 1.113. – (1) Pentru motive temeinice, la cererea oricărei persoane interesate, un succesibil poate fi obligat, cu aplicarea procedurii prevăzute de lege pentru ordonanţa preşedinţială, să îşi exercite dreptul de opţiune succesorală înăuntrul unui termen stabilit de instanţa judecătorească, mai scurt decât cel prevăzut la art.1.103.
(2) Succesibilul care nu optează în termenul stabilit de instanţa
judecătorească este considerat că a renunţat la moştenire.


Nu stiu cum/cat de bine suna aceasta exprimare:"...un succesibil poate fi obligat cu aplicarea procedurii prevazute de lege pentru ordonanta presedintiala" ...in conditiile in care, "ordonanta este vremelnica si executorie"... insa, vom trai si vom vedea.:)

Teoretic, dispozitiile noului cod civil ne spun faptul ca, instanta poate sa oblige un succesibil sa-si exercite dreptul de optiune succesorala, desi, exista prezumtia de renuntare la mostenire in conditiile in care, disp. art.1.106 C. civ...ne spun exact contrariul:"Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire ce i se cuvine."

Pentru ce il mai chemi in instanta? Ca sa constati ca "a renuntat la mostenire?"...Adica, ipotetic, un creditor pierde timp (de regula adauga si cheltuieli suplimentare) ca sa oblige un succesibil sa-si exercite dreptul de optiune succesorala, intr-un termen mai scurt de 1 an, mai concret, ca sa se constate ca succesibilul a renuntat la o mostenire care avea doar "pasiv"...in conditiile in care, era "prezumat" ca renuntase la acea mostenire care avea doar pasivul succesoral si nu si activul succesoral.

Partea cea mai favorabila, sub aspectul efectelor acceptarii unei mosteniri (care are doar pasivul succesoral-datorii) si care, elucideaza problema userului este:
Art. 1.114. – (1) Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului.
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal
răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din
patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.


:offtopic:@windy, va rog frumos sa va abtineti de la comentarii referitoare la cine si cum trebuie sa posteze.Multumesc frumos.

Edit later:
@ Kaian.barna , userul @windy a precizat urmatoarele in prima sa postare:
"Persoana in cauza este tatal a 3 copii.In prezent divortat,si cu un venit insignifiant..dar cu datorii foarte mari catre ANAF pe care nu are cum sa le achite (acumulate de pe urma unei firme la care a fost administrator si care acum e suspendata).
Si a intrebat:"Presupunem ca s-au indeplinit toti pasii,executare silita,bunuri firma,poprire salar..etc si totusi ramane o datorie foarte mare..multumesc."...

Fiind vorba despre o datorie ANAF, creditoarea va solicita, in mod sigur raspunderea personala a administratorului-asociat unic iar daca va exista o hotarare judecatoreasca (procedura insolventei),prin care acesta-tatal, va fi obligat la plata...trageti dvs.concluziile.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
Iuliana Cermak, Avocat
Tatal nu este asociat unic..este doar administrator unic ,mai exista un asociat dar care s-a retras recent din societate... exista posibiltatea de a fi pus acest fost asociat la plata datoriilor catre fisc?...Multumesc frumos pentru lamuririle aduse in legatura cu situatia mostenitorilor.
Acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar, modalitate de exercitare a dreptului de opţiune succesorală constând în exprimarea voinţei moştenitorului de a primi succesiunea deschisă în favorul său, numai cu condiţia beneficiului de inventar, prin urmarenu pur şi simplu.
Acceptarea se realizează printr-o declaraţie dată în acest sens la notar, care o va nota în registrul destinat actelor de renunţare la succesiune, şi prin efectuarea, în condiţiile legii, a unui inventar fidel şi exact al bunurilor succesorale.
O astfel de acceptare împiedică contopirea patrimoniului succesoral cu patrimoniul propriu al moştenitorului. Astfel, moştenitorul va răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai în limita valorii bunurilor pe care le-a dobândit (intra vires hereditatis) şi doar cu acestea (cum viribus), chiar dacă, eventual, pasivul succesoral ar întrece activul. În acest fel, succesorul îşi protejează dreptul asupra propriilor bunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire rusumaria1 rusumaria1 am urmatoarea speta sunt doi frati (A si B) si mama celor doi frati C A moare in anul 2000. El are un fiu (D). mama moare in 2011. La mostenire ... (vezi toată discuția)
Succesiune corana corana Buna ziua, Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)
Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)