avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... colaborare firme, neplata facturilor
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

colaborare firme, neplata facturilor

Buna,

sa fiu cat se poate de scurt. Daca s-a semnat un contract de colaborare prestari servicii, din neglijenta fara comision de penalizare, iar facturile nu sunt platite la termenul de scadenta, chiar exagerat peste termenul de scadenta cu aproape 2 luni, ce se poate face, ca in cel mai scurt timp banii pe facturi sa fie incasati de la firma datornica? Cat dureaza? Exista vreo institutie care sa te indreptateasca, avand toate actele in regula, in mod rapid si sa poata bloca conturile firmei datornice?

Am dscutat cu niste prieteni despre aceasta situatie, si mi-au spus, in Romania, mai toate firmele intarzaie plata facturilor, uneori chiar si ani de zile, obicei ce uneori este transmis in lantul de firme, si ca nu se poate face mai nimic, doar chemarea in instanta, care poate dura 1 an chiar 2 ani dupa care vei vedea oricum aceeasi bani, si desigur nervi si alti bani, cheltuieli de judecata.
Am ramas uimit sa aud ca asa merg lucrurile, si ca poti chiar intra in faliment, deoarece facturile le-ai emis, statului ii platesti datoriile la timp ca si cand ai fi incasat banii, si uite asa poti intra in faliment daca ai lucrari mari,

Ce legi exista in sensul asta? Cum se poate lucra legal, rapid si serios asa cum unii isi doresc sa intre pe piata economica dar sunt franati, poate chiar stricati pe parcurs de mincinosi, parsivi, porci?
Ar fi minunat sa existe o institutie, nu tribunal sau judecatorie, la care sa te prezinti cu actele in regula, care se analizeaza si care apoi, duc in maxim 10 zile la blocarea conturilor acelei firme datoare. Oare pot cei din parlament sa imbunatateasca acest sistem, scazand cantitatea de munca judecatorilor, si eficientizand dezvoltarea economica?

Am auzit si de recuperatori de creante. Ce rol au aceste firme recuperatoare si ce pot face in plus fata de instanta?
Poate nu sunt in cunostinta de cauza, dar chiar ma intereseaza, cum se pot recupera creante, in mod legal si rapid?

multumesc,
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
antonio1, utilizator
Cel mai recent răspuns: maxu08 , utilizator 10:42, 4 August 2008
Daca exista facturi acceptate la plata si contracte, procedura cea mai rapida e fie pe OG 5/2001 fie pe OUG 119/2007 ( somatia de plata). Pe aceste cai se poate obtine intr-un timp rezonabil o hotarare judecatoreasca ( cateva luni); de asemenea, se poate infiinta o poprire pentru indisponibilizarea sumelor debitorilor, dar se plateste o cautiune.
Dupa obtinerea titlulului executoriu, va adresati executorului judecatoresc.
cat priveste firmele de recuperari, ele au urmatoarea tactica: suna si iar suna la telefon ( daca la pers. fizice mai merge, intrucat acestea se sperie si platesc, la cele juridice nu cred ca au aceleasi rezultate. In rest, si ele trebuie sa obtina aceleasi titluri pentru a putea executa silit orice creanta.Avantajul pentru dvs. e urmatorul: ati vandut creanta pe o suma mult inferioara debitului real, insa ati scapat de o grija si, decat nimic, tot ati recuperat ceva.
cea mai rapida metoda si cu costuri minime este somatia de plata prin instanta, daca exista o crenta certa lchida si exigibila. puteti cere de asemenea dobanda legala, pina la concurenta debitului. in aceasta procedura debitorul este somat sa achite debitul intrun termen rezonabil, de obicei 15 zile de la comunicarea somatiei prin scrisoare recomandata. in situatia in care nu achita va adresati excutorului judecatoresc, debitorul urmind a suporta si cheltuielile de executare.
daca nu aveti penalizari in contract veti obtine maxim dobinda legala prebazuta de OG 9 / 2000.
in ceea ce priveste firmele de recuperare: au citeva avantaje in ceea ce priveste modul delucru si costurile, in rest -p rocedura judiciara este aceeasi.
Pot obtine incasarea debitului prin negocierea cu debitorul si chiar se intimpla acest lucru in procent destul de mare (am clienti care lucreaza cu firme de recuperare si cunosc procedura si efectele ei). In plus, fata de un avocat sau consilier juridic - ii platiti doar daca recupereaza debitul, in caz contrar nu va costa nimic (asta depinde si de firmele de recuperare, insa majoritatea asa lucreaza). de asemenea, unii va fac executarea silita pe banii lor, ceea ce inseamna ca ii vor recupera tot de la debitor dvs. nefiind obligat sa platiti in avans nici o suma de bani.
cereti oferte de la mai multe firme si comparati-le. va usureaza munca si nu implica costuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante apr0ape_om apr0ape_om Buna ziua , as dori si eu o lamurire cu privire la o recuperare de creante. firma mea a prestat pentru o alta firma niste servicii , acestea au fost ... (vezi toată discuția)
Recuperare chirie intre societati com. ContSters56278 ContSters56278 O societate are incheiat cu o alta un contract de inchiriere pe 5 luni a unui imobil cu plata in 3 transe a chiriei.Contractul a expirat la 31.12.2008 fara sa ... (vezi toată discuția)
Conditii minime pentru a cere falimentul unui debitor discover discover Buna ziua .Am de incasat de la o S.A. o suma de bani. Se pare ca voi ajunge in instanta cu ei . Dupa o conciliere esuata ( dpdv al meu ) in care nu s-au tinut ... (vezi toată discuția)