avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon

.. de familie
nu si-a platit de 3 luni pensia de intretinere stabilita de instanta acu 2 ani.
intre timp si-a schimbat jobu si am convenit sa plateasca in continuare el personal suma decisa. mai intai prin mandat apoi direct pe card.
de 3 luni.. nik
pot sa-l dau in judecata? sau nu, avand in vedere schimbarea jobului (actualul angajator nu stie ca are copil de intretinut) si "mica intelegere"?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 21:40, 8 Octombrie 2008
Poate ca demersul dvs a dat roade dar daca ii este greu sa plateasca un executor judecatoresc pt notificare este mai indicat sa faca poprirea.
Face economie de bani.

avocat Claudiu Lascoschi
...insa la mine oricum nu poate fi vorba de majorarea pensiei alimentare, pentru ca aceasta oscileaza in functie de veniturile paratului, fiind stabilita prin HJ ca si valoare procentuala, 25%. Probleama mea este ca, nestiind unde lucreaza si ce venituri are, nu stiu ce suma se cuvine, anume 25% din venituri. Il poate obliga instanta la la dezvaluirea si dovada veniturile detinute? iar daca nu, pot solicita plata retroactiva a pensiei calculata in functie de salariul minim pe economie al respectivei perioade?
Va multumesc
Nu il poate obliga instanta sa divulge.
Depinde daca aveti sau nu hoatare de pensie.Daca o aveti de 2 ani e obligat sa o achite.
Daca nu aveti hotarare judecatoreasca va fi obligat de la data depunerii actiunii dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
...daca am inteles corect dvs. detineti o sentinta definitiva si irevocabila prin care a fost stabilita in sarcina sotului obligatia de plata a unei pensii de intretinere in cota procentuala 25 % din veniturile realizate fara a se stabili o suma fixa in acest sens;
In situatia in care nu se poate face dovada veniturilor inregistrate de catre fostul sot, cota de 25 % va fi calculata raportat la venitul minim pe economie stabilit de lege in cuantum de 500 lei, venitul net fiind de 390 lei, context in care cuantumul pensiei de intretinere va fi de cca. 97 lei;
puteti solicita plata retroactiva a pensiei de intretinere;
Va sfatuiesc sa introduceti plingere penala pentru abandon de familie ocazie cu care posibil sa aflati in cadrul audierilor si noul loc de munca al fostului sot.
Succes!
Ati inteles intocmai; va multumesc frumos pentru raspuns, imi este de folos

Alte discuții în legătură

Cerere pentru marirea pensiei alimentare a minorului Angela Brudaru Angela Brudaru :-/ Sint o mamica cu doi copii dintr-o casatorie esuata, si as dori sa aflu cum trebuie sa formulez, mai bine zis ce articole din Codul Familiei sau din alte ... (vezi toată discuția)
Care este instanta competenta sa judece solicitarea de recalculare a pensiei alimentara mariela_ag mariela_ag Buna ziua! Ma gasesc in urmatoarea situatie: In martie 2007 s-a emis hotararea judecatoreasca (ramasa definitiva si irevocabila) prin care fostul sot este ... (vezi toată discuția)