As dori sa imi oferiti mai multe informatii cu privire la un proces de succesiune.
Tatal meu a decedat in urma cu 8 ani, iar acum 2 ani a decedat si bunica mea. De pe urma bunicii au ramas bunicul, 3 fii ai sai, iar din partea tatalui meu decedat am ramas eu si cu fratele meu.
Unchiul meu, respectiv fratele tatalui meu, m-a dat in judecata sustinand ca nu am acceptat succesiunea. Nu stiu care sunt pasii intr-un astfel de proces si ce articole ar trebui sa invoc pt a ne fi recunoscute drepturile intr-un proces de succesiune in conditiile in care eu si fratele meu suntem reprezentantii tatalui nostru (fiul defunctei).
Am primit o citatie in care mi se solicita sa depun intampinarea cel tarziu cu 5 zile inainte de termen. Este in regula daca formulez intampinarea si cererea reconventionala in aceeasi cerere? Nu stiu daca cererea pe care reclamantul (unchiul meu, respectiv fiul defunctei) a depus-o la dosar reprezinta doar intampinarea sau si cererea precizatoare. Va rog mult sa ma ajutati si daca cunoasteti sa-mi spuneti in ce conditii as puteabeneficia de un avocat din oficiu.
Se pare ca unchul nu a respectat procedura succesorala prevazuta la art.68-88 din Legea nr.36/1995, incercand pe cai neortodoxe sa va indeparteze de la mostenire. In acest caz, urmati cele solicitate de instanta, adica sa depuneti intampinare odata cu cererea reconventionala! Unchiul a formulat o cerere de chemare in judecata care, se pare, face obiectul unei succesiuni. Intampinarea o depune numai paratul ! In ceea ce priveste numirea unui avocat din oficiu, in procesele civile, se poate face o cerere catre barou unde se va motiva ca nu puteti achita onorariu de avocat pentru ca nu aveti posibilitati financiare indestulatoare. Atentie, si la cererea reconventionala va trebui sa achitati o taxa de tmbru la valoarea a ceea ce veti cere.