In luna ianuarie ac am incredintat unei persoane cunoscute mie (fosta colega de serviciu) o icoana veche pentru a fi evaluata (nu intentionam sa o vand neaparat dar as fi vrut sa stiu cat valoreaza si daca si-ar gasi un cumparator - iar persoana se ocupa cu obiecte de anticariat). Nu am facut la momentul respectiv niciun contract sau chitanta. Evaluarea a durat destul de mult si dupa ce mi-a comunicat rezultatul acesteia a tot tergirversat reintalnirea cu diferite motive. Initial mi s-au parut toate plauzibile, apoi am inceput sa presez sa ne vedem sa recuperez obiectul. Mai nou nu mai raspunde la niciunul dintre cele 3 telefoane pe care le am (mai precis sunt inchise) si as vrea sa stiu ce pot face in situatia asta...probabil nu foarte multe dar nici nu-mi vine sa stau cu mainile in san :(
Nu cred ca este cazul pentru sarcasm gratuit. Este un forum si pentru profesionisti si pentru novici, si pentru intrebari destepte dar si pentru cele stupide. Ca sa revenim, multumesc pentru sugestia cu politia. Doar ca nu prea stiu incotro, la ce sectie de politie? La cea unde am eu domiciliul? Si cum ar trebui sa fac acest demers astfel incat sa fiu sigura ca nu ajunge in "ultimul sertar" al vreunui agent.
Formulati plangere pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 213 al. 1 c.pen.-abuzul de incredere.
Art.213 c.pen.
al. 1 Însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendă.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila formulata de persoana vatamata in termen de 2 luni de la data cunoasterii faptuitorului, in cazul dvs. de la data comiterii faptei, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Plangerea se adreseaza parchetului careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie.
Pentru dovedirea plangerii aveti nevoie de martori/inscrisuri.
Consultati avocat pentru stabilirea exacta a imprejurarilor in care a avut loc predarea bunului cat si a refuzului tacit de a nu inapoia bunul si implicit pentru redactarea plangerii.
Va multumesc frumos pentru raspuns. "...la plangerea prealabila formulata de persoana vatamata in termen de 2 luni de la data cunoasterii faptuitorului" inseamna ca din nu mai pot face plangere acum? Din ianuarie pana in iulie sunt mai mult de 2 luni. Recunosc ca "am pierdut timpul" incercand sa rezolv amiabil problema, dar dupa zeci de amanari si motivatii mi-am pierdut rabdarea. Sper ca nu mi-am pierdut-o prea tarziu.
Imi este foarte clar acum ca trebuie sa fiu reprezentata de un avocat in demersul asta, intrebarea mea aici era doar de principiu ca sa stiu daca mai am vreo sansa. Daca inscrisuri nu exista iar singurii martori au fost doar sotul meu, concubinul faptuitoarei (care era de fapt si marele expert sau cunoscator de experti), mai pot dovedi ceva? Sau imi pierd timpul pe la politie?
Din pacate nu prea mai aveti ce sa faceti prin procedura penala pentru infractiunea perv de codul penal-abuz de incredere-. persoana respectiva probabil stia acest lucru, de-asta si a tras de timp.
Puteti incerca un denunt daca aveti cunostinta ca persoana respectiva comercializeaza astfel de bunuri fara acte de provenienta.
Incercati pe calea civila actiune in revedicare mobiliara, daca indepliniti conditiile prev. de codul civil si aveti probe suficiente.