avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Sudanul de Sud
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Sudanul de Sud

După cum informează presa, mâine, 9 iulie 2011, la ora 1 AM (OR) devine independent Sudanul de Sud, în urma unui referendum organizat în actuala regiune de sud a Sudanului. Știe cineva dacă România a declarat ceva în privința recunoașterii independenței acestui stat? Sau există recunoaștere implicită dacă vreo organizație (care anume?) din care România face parte face vreo declarație în acest sens? Mulțumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 00:41, 11 Iulie 2011
Exista recunoasterea marilor puteri si o rezolutie a Adunarii Generale a ONU.

Uniunea Europeana in integritatea sa a salutat referendumul de independenta si a anuntat si sprijin umanitar.

Sudan - Concluzii
Consiliul a avut o discuție succintă cu privire la Sudan și a adoptat următoarele concluzii:
„1. Consiliul salută desfășurarea în timp util, în mod pașnic și credibil a referendumului pentru Sudanul de Sud, ca o etapă esențială în punerea în aplicare a Acordului global de pace (AGP). Consiliul felicită populația din Sudanul de Sud pentru efortul său de a se prezenta la vot în număr atât de mare, participarea depășind cu mult pragul de 60%. Consiliul elogiază părțile la AGP, precum și comisia referendumului pentru Sudanul de Sud și biroul referendumului pentru Sudanul de Sud pentru conducerea acestui proces și reamintește importanța sprijinului și asistenței oferite de Organizația Națiunilor Unite, inclusiv îndrumarea oferită de UNMIS.
2. Consiliul apreciază activitatea în curs a misiunii UE de observare a alegerilor pentru monitorizarea procesului referendumului. Acesta ia act de declarația preliminară prezentată de MOA a UE la 17 ianuarie 2011, care salută acest proces pașnic și credibil și participarea covârșitoare.
3. Consiliul salută anunțul referitor la rezultatele preliminare ale referendumului privind Sudanul de Sud. Acestea indică un vot covârșitor în favoarea secesiunii. Până la anunțarea rezultatelor definitive, Consiliul reiterează angajamentul UE de a respecta voința poporului din Sudanul de Sud și salută angajamentul guvernului sudanez de a face același lucru, fapt reafirmat astăzi în cadrul reuniunii la nivel înalt privind Sudanul de la Addis Abeba. Consiliul îndeamnă ambele părți la AGP să continue garantarea siguranței și securității tuturor populațiilor din Sudan.
4. Consiliul subliniază implicarea permanentă a UE atât în nord, cât și în sud, indiferent de rezultatul referendumului.
5. Consiliul îndeamnă toate părțile să soluționeze rapid toate angajamentele restante asumate în temeiul AGP și chestiunile post-referendum, inclusiv cele legate de regiunea Abyei, de modalitățile în materie de cetățenie și de desfășurarea unor consultări populare în Nilul Albastru și în Kordofanul de Sud. Acesta salută lansarea consultărilor populare în Nilul Albastru.
6. Consiliul rămâne deosebit de îngrijorat în legătură cu întârzierea intervenită în soluționarea chestiunii Abyei. Acesta salută recentul acord între conducătorii tribali locali și acordul ulterior privind modalitățile referitoare la migrație și la securitate, considerându-le o etapă încurajatoare. Consiliul îndeamnă părțile la AGP să soluționeze viitorul statut al regiunii Abyei prin dialog pașnic, asigurând o soluție echitabilă și durabilă.

7. UE sprijină în continuare eforturile Grupului la nivel înalt de punere în aplicare al UA pentru Sudan de facilitare a negocierilor între părțile la AGP și este pregătită să ofere asistența suplimentară necesară.
8. Consiliul rămâne profund îngrijorat de intensificarea violențelor în Darfur, care a dus la un număr de 43 000 de persoane recent strămutate. Acesta deplânge răpirile de lucrători sociali, care au avut un impact grav asupra furnizării tuturor categoriilor de asistență populațiilor vulnerabile. Consiliul îndeamnă toate părțile să înceteze ostilitățile și să asigure accesul deplin și neîngrădit al UNAMID și al lucrătorilor umanitari.
9. Consiliul subliniază necesitatea unui angajament veritabil al tuturor părților, inclusiv mișcările armate, în procesul de pace de la Doha, în sensul unei soluționări pașnice, globale și nediscriminatoriu cu privire la Darfur. Acesta își exprimă speranța că procesul de pace de la Doha va duce la un rezultat pozitiv în viitorul apropiat.
10. Consiliul reamintește obligația Guvernului Sudanului de a coopera cu Tribunalul Penal Internațional în conformitate cu Rezoluția 1593 a CSONU.
11. Consiliul va urmări în continuare îndeaproape situația din Sudan.” - Comunicat de presa al Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 31 ianuarie 2011

Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
ContSters98245, utilizator
Recunoasterea statelor se face in principiu de tari, care astfel intra in relatii diplomatice reciproce. De exemplu, cand doua regimuri nu se recunosc, nu pot avea ambasade. MAE roman se pare ca a recunoscut Sudanul de Sud din prima zi [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2011
eumarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie kosovo Justitiarul71 Justitiarul71 Am nevoie urgent de ajutorul dvs. Rog pe cei care stiu sa-mi spuna ce stampile trebuiesc aplicate pe certificatul de nastere si pe adeverinta de cutuma a unui ... (vezi toată discuția)
Recunoastere casatorie + divort efectuate in statele unite CristinaBlaj CristinaBlaj Buna ziua, Ma confrunt cu o problema destul de ciudata. Logodnicul meu a fost casatorit in Statele Unite, si a si divortat acolo, o luna dupa casatorie. ... (vezi toată discuția)
Legalizarea divortului extracomunitar stoianav stoianav Buna ziua! As dori o lamurire daca este posibil, la problema mea si anume: Am fost casatorita cu un cetatean japonez, de care am divortat in mai 2012. ... (vezi toată discuția)