avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale neonorarea la timp a contractului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

neonorarea la timp a contractului

Buna ziua,
v-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema:
in urma cu o luna am cumparat de la o SC un numar de usi in valoare totala de 33 mil. lei, platind un avans initial de 16 mil lei; livrarea usilor trebuia facuta in termen de 2 saptamani de la data respectiva, cand mi s-a eliberat o factura fiscala urmata de o chitanta pe avansul platit de 16 mil, urmand ca restul sa fie platit la data montarii; in factura se specifica faptul ca in cazul nelivrarii comenzii la 30 zile, SC este obligata sa restituie integral suma; iata ca au trecut cele 30 zile, timp in care in mod insistent am telefonat, am mers chiar la firma cu pricina care tergiverseaza sub diverse pretexte, si nici banii nu vor sa mi restituie; intrebarea este urmatoarea:
ce sanse am sa castig daca ii dau in judecata, sau daca exista un alt loc unde pot reclama firma respectiva;

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: meryemmm , utilizator 11:31, 6 August 2008
Daca usile au fost cumparate pe numele unei persoane fizice, va puteti adresa OPC (sesizarea se face on line), insa daca factura a fost emisa pe numele unei persoane juridice si daca lucrurile stau asa cum le-ati descris, atunci trimiteti-le o notificare in care ii amenintati cu actionarea in judecata in cazul in care nu va restituie suma platita ca avans in termen de 3 zile (de ex.) de la data primirii notificarii, ocazie cu care vor fi obligati la plata dobanzii aferente sumei pe care ati platit-o, la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de desfasurarea procesului precum si la plata eventualelor cheltuieli de executare silita.
va multumesc pentru raspuns
din pacate factura este facuta pe numele unei persoane fizice( al meu); in privinta OPC uilui o sa il sesizez, dar cred ca dureaza foarte mult si as fi vrut sa trec peste aceasta etapa; direct in instanta asa cum ar merita, indiferent de cat ma costa, pentru a nu isi mai bate joc de clienti pe banii lor
multumesc din suflet
In acest caz va sfatuiesc sa sesizati imediat OPC (dureaza circa 30-40 zile si credeti-ma, va spun din experienta proprie, se rezolva) pentru ca in cazul in care alegeti sa formulati o actiune in instanta tot dureaza minim 30 zile (sa nu uitam ca si daca veti merge pe somatie de plata, termenele tot sunt de o luna de zile avand in vedere ca inca este vacanta judecatoreasca) si in plus, veti cheltui niste bani in plus pe care nu stiti sigur ca veti avea de unde sa ii recuperati (e drept ca depinde mult de potentialul firmei respective).
Mergeti pe ambele variante, si reclamatie la OPC si notificare prin care sa le puneti in vedere ca daca nu va restituie de urgenta avansul achitat, ii veti actiona in judecata. Faptul ca ii actionati in judecata nu impiedica in nici un fel rezolvarea pe cale amiabila a situatiei (de dorit) sau pe cale administrativa prin interventia OPC. In cazul dvs, avand si factura si contract, castigati aproape sigur pe calea somatiei de plata - veti gasi model de actiune pe portal si taxele sunt mici.
Diana Persa a scris:

Mergeti pe ambele variante, si reclamatie la OPC si notificare prin care sa le puneti in vedere ca daca nu va restituie de urgenta avansul achitat, ii veti actiona in judecata. Faptul ca ii actionati in judecata nu impiedica in nici un fel rezolvarea pe cale amiabila a situatiei (de dorit) sau pe cale administrativa prin interventia OPC. In cazul dvs, avand si factura si contract, castigati aproape sigur pe calea somatiei de plata - veti gasi model de actiune pe portal si taxele sunt mici.

va multumesc pentru cele scrise; as dori sa intreb in ce consta acea notificare de care amintiti ;o simpla notificare facuta de mine sau exista un anumit model ce trebuie completat? eu dispun doar de factura( de fapt o nota de comanda cu stampila firmei ,semnatura, si conditiile si termenul de livrare )si chitanta prin care am platit suma respectiva, deci nu un contract propriu-zis; voi merge oricum pe ambele cai;
trebuie sa ma adresez initial unui avocat pentru elaborarea somatiei de plata? imi cer scuze pentru atatea intrebari dar chiar este prima oara cand mi se intampla;
va multumesc

Alte discuții în legătură

Optiunile unui srl in situatia nelivrarii unor produse de catre furnizori Brown Wizard Brown Wizard Buna ziua, as dori sa stiu ce este de facut ca persoana juridica in situatia in care un furnizor nu poate livra niste produse platite in avans, iar stornarea ... (vezi toată discuția)
Conflict persoana juridica livrare neconforma DaniSalas DaniSalas Buna ziua, Societatea mea a comandat via internet un produs, dupa ce am efectuat plata integrala si am constatat ca produsul livrat nu este cel comandat, ... (vezi toată discuția)
Ajutor - refuz livrare marfa achitata integral AntoanelaC AntoanelaC Buna ziua, Am avut un contract de livrare si montaj parchet incheiat intre o societate comerciala si firma la care lucrez. Colaborarea dura de ceva timp, ... (vezi toată discuția)