avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Magazin outlet, drept de comercializare
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Magazin outlet, drept de comercializare

Intentionez sa deschid un mazazin outlet. Doresc sa stiu daca exista reglementari privind vanzarile de haine de marca si daca trebuie sa obtin de la titularul de marca drept de comercializare. Exista vreo directiva sau reglementare in acest sens? Cu stima.

Cel mai recent răspuns: chiriches , utilizator 15:29, 23 Ianuarie 2012
Buna seara,
Tot respectul pentru cei care ne lumineaza pe aici.
Un mesaj catre "Bambinuta": din ce am citit in legea marcilor exista un articol care spune:

Art.37. - Titularul unei marci inregistrate nu poate cere sa se interzica altor persoane detinerea, oferirea spre vanzare sau comercializarea produselor care poarta aceasta marca, pentru produsele care au fost puse in comert de insusi titular sau cu consimtamantul acestuia.

Cum se interpreteaza acest articol? Discutam despre posibilitatea de comecializare "la liber" doar in cazul in care nu exista un contract exclusiv pentru marca respectiva in zona?
Doresc sa deschid un magazin online cu produse de la Puma si Tretorn. Sunt cumparate din Suedia, iar sa obtin consimtamantul producatorului sau importatorului cred ca ar fi imposibil din moment ce eu aduc produsele din alta parte.
Va multumesc pentru raspuns!

De fapt am frunzarit acum putin legea Legea 84/1998 republicata 2010 privind marcile si nu am mai gasit aceasta clauza.
Deci, avem nevoie de acordul producatorului sa a importatorului?
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
chiriches, utilizator
Stimate utilizator Chiriches,

In primul rand, nr. corect al art din Legea 84/1998 este 38 si nu 37, iar continutul acestui art a fost modificat astfel:"Dreptul asupra marcii se epuizeazaƒ, iar titularul nu poate interzice altor persoane folosirea acesteia pentru produse care au fost puse in comert in Uniunea Europeanaƒ sau in Spatiul Economic European sub aceastaƒ marca de titularul insusiŸsau cu consimtamantulƒsauƒu" (Legea 84 a fost modificata si republicata si fostul art 37 a devenit 38).


In al doilea rand, avand in vedere ca marcile produselor pe care le comercializati (PUMA si Tretorn), sunt si marci comunitare, temeiul legal incident in cazul dvs ar fi si Regulamentul nr. 207/2009 privind marca comunitara, in speta art. 13 care reglementeaza aceeasi epuizare a dreptului la marca.

Interpretarea articolelor de mai sus ar fi urmatoarea: in cazul in care dvs. comercializati produsele originale PUMA si Tretorn in magazinul de outlet, in principiu nu aveti nevoie de consimtamantul titularilor celor doua marci in cazul in care dvs cumparati aceste produse din Suedia de la un distribuitor oficial, deoarece Suedia este membra UE iar prin punerea pe piata in Suedia a respectivelor produse cu consimtamant, PUMA si Treton si-au epuizat dreptul la marca.

Atentie!- produsele cuparate din Suedia trebuie sa fie originale, iar marcile comercializate in Suedia pe care le doriti revandute in outletul din Romania, trebuie sa fi fost deja puse pe piata in UE de catre PUMA/TRETON in mod direct, sau cu consimtamant printr-un distribuitor suedez oficial. O situatie neplacuta in care puteti fi blocata sa comercializati in outletul din Romania, ar fi ca dvs sa achizitionati produsele originale PUMA/TRETON de la un comerciant din Suedia, produse ale caror marci au fost create exclusiv pentru alte piete (ex Japonia, US) si pentru care PUMA/TRETON nu au consimtit sa fie comercializate in UE.

In cazul in care dreptul asupra acelor marci PUMA /TRETON este epuizat, dvs nu aveti nevoie de niciun acord de comercializare de la titular sau de la distribuitor.
@Edipav. Va multumesc de suflet!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa comercializez un produs grozadan grozadan e vorba de un site on-line,intrebarea mea suna de genul pot sa scriu in site vanzari piese auto gama Mercedes de exemplu? sau automat am nevoie de acordul lor ... (vezi toată discuția)
Magazin online haine firma din ue mirceabescu mirceabescu Am o mare nelamurire careia incerc sa ii gasesc solutie de cateva saptamani. Vreau sa imi deschid un magazin online de haine de firma ( Calvin Klein, Gucci, ... (vezi toată discuția)
Comerciant vs distribuitor; haine outlet vs haine brand cosy cosy am 2 intrebari la care v-as multumi tare mult sa gasesc raspunsuri care sa ma clarifice: vreau sa cumpar din Ue (nu se mai cheama import?) haine de la ... (vezi toată discuția)