Fiind vorba de o reducere a pedepsei, nu este vorba doar de drept procesual penal. Oricum, exista si decizia 665/2007 a Curtii Constitutionale care a permis aplicarea legii procesual penale mai favorabile (desi cazul e foarte limitat, e vorba de dosarul Zambaccian). Link
[ link extern ]
In cazul art. 320 ind 1 CPP, in opinia mea, partea cu reducerea pedepsei este obligatoriu sa fie aplicabila in toate situatiile, sau va fi declarat neconstitutional.
Ma bazez pe decizia 573/2011 in care declara Curtea declara neconstitutional art. 74 ind 1 introdus prin L 202/2010 (cel cu inlocuirea cu amenda in cazul acoperirii prejudiciului pana la hotararea in prima instanta), Curtea spune
. Prin conditionarea reducerii limitelor de pedeapsa de un anumit moment procesual, respectiv pana la solutionarea cauzei in prima instanta, este afectat principiul egalitatii cetatenilor in fata legii - art. 16 alin. (1) din Constitutie.
[...]
Si continua prezentand de ce motivul limitarii cererii la prima instanta trebuie sa fie rezonabil si obiectiv. Link decizie
[ link extern ]
Un rationament identic se aplica in opinia mea si art. 320. ind 1 CPP. Nu vad cum ar putea supravietui art. 320 ind 1, in special primele 5 cuvinte "Până la începerea cercetării judecătoreşti". De pilda, articolul 16 din legea 143/2000 a fost considerat constitutional, de exemplu in
Decizia 201/2006, pentru ca exista o justificare obiectiva si rezonabila a limitarii reducerii de pedeapsa la cei care colaboreaza in timpul urmaririi penale:
măsura instituită de legiuitor are o justificare obiectivă şi rezonabilă, fiind determinată de necesitatea identificării cu rapiditate, încă din această fază a procesului penal, a persoanelor care au săvârşit infracţiuni legate de droguri, dat fiind pericolul social ridicat al acestor infracţiuni.
Dar aici, singurul motiv de a limita judecata in recunoasterea vinovatiei la prima instanta este cerinta celeritatii, obtinand astfel pedepse diferite pentru situatii identice, ceea ce contravine egalitatii cetatenilor in fata legii. Decizia 573/2011 respinge cerinta celeritatii ca criteriu de diferentiere intre situatii juridic identice:
In cauza de fata, tratamentul juridic de clementa opozabil invinuitilor sau inculpatilor care solicita reducerea pedepsei la jumatate, aplicarea unei pedepse cu amenda ori a unei sanctiuni cu caracter administrativ, nu este justificata de situatia diferita in care s-ar afla faptuitorii, ci de celeritatea solutionarii cauzei. Stabilirea unui asemenea criteriu, aleatoriu si exterior conduitei persoanei, este in contradictie cu principiul egalitatii in fata legii, consacrat de art. 16 alin. (1) din Constitutie, conform caruia, la situatii egale, tratamentul juridic aplicat nu poate fi diferit.
Si privind discriminarea instituita din acest motiv arbitrar:
Tratamentul juridic diferentiat in functie de acest moment procesual afecteaza drepturile invinuitilor sau inculpatilor fata de care s-a pronuntat deja o hotarare judecatoreasca pe fond, fiind discriminati in raport cu cei care se afla in faza de urmarire penala ori in faza de judecata in prima instanta, cu toate ca ambele categorii se afla in aceeasi situatie juridica fiind cercetati pentru infractiuni de prejudiciu identice, comise in aceeasi perioada.