avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expertiza cadastrala falsa. Ma puteti sfatui?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expertiza cadastrala falsa. Ma puteti sfatui?

1. In 1997, o persoana cumpara un teren pe o strada din Bucuresti, pe baza de contract de vanzare-cumparare in care nu se mentioneaza numar postal. Instrainarea se perfecteaza, fara ca vanzatorul sa fi facut imprealabil intabularea imobilului. In acelasi an 1997, noul proprietar solicita unui specialist, sa-i efectueze o expertiza cadastrala pentru stabilirea amplasamentului, desi imobilul nu era identificabil din lipsa numarului postal.
Mentionez ca pe respectiva strada nu se afla nici o imprejmuire si nici o constructie, zona fiind expropriata.
Specialistul angajat, amplaseaza imobilul ad limitum.
Pe baza expertizei false, cumparatorul intabuleaza imobilul si primeste numar postal, de la Primaria Municipiului Bucuresti.
Mai mentionez ca in contractul de vanzare-cumparare, partile precizeaza ca terenul respectiv nu a fost expropriat.

2. In 2002, in baza Legii 10/2001, Primaria Municipiului Bucuresti, prin Decizie, recunoaste unui petent, pe baza de probe legale, dreptul de proprietate pentru terenul expropriat.
Pe baza deciziei date , Primaria Municipiului Bucuresti, restituie si pune in posesia petentului, numai o parte din teren, diferenta fiindu-i refuzata, invocandu-se ca este proprietate privata, fiind imprejmuita.

3.Acest teren imprejmuit si nerestituit, a facut obiectul unui proces civil, in urma caruia Instanta recunoaste ca reclamantul (acelasi cu petentul de la punctul 2) este titularul in drept si obliga pe parat (cumparatorul de la punctul 1) sa lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul respectiv expropriat.

Intrebare: Prorietarul real (petentul de la punctual 2), privat initial de dreptul sau din cauza falsei expertize cadastrale, realizata in 1997, poate deschide dupa 11 ani actiune civila si poate solicita daune materiale expertului care din lipsa de deontologie profesionala si rea intentie i-a provocat daune majore?

Ultima modificare: Marți, 5 August 2008
cecilia11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:40, 6 August 2008
Nu, dreptul la acţiunea în pretenţii se prescrie după împlinirea termenului general de prescripţie, de 3 ani. ;)
Multumesc mult Cora2006!
Nu se tine cont insa, de faptul ca am aflat de expertiza falsa in 2002 si ca in 2005 am intentat proces pentru reintrarea in posesie a terenului pentru care s-a efectuat expertiza cadastrala falsa? Proces care a fost castigat.
Nu cred ca veti obtine castig de cauza.S-a prescris.
Incercati sa faceti o plangere penala la politie.
Poate aveti noroc asa si puteti obtine despagubiri.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu, cu atât mai mult cu cât expertiza a fost efectuată la cererea pârâtului.
Oricum, vi s-a făcut dreptate în momentul pronunţării hotărârii definitive şi irevocabile de obligare a pârâtului de a vă lăsa în deplină proprietate şi liniştită posesie a diferenţei de teren ce a fost împrejmuit în baza acelei expertize proaste. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18/1991 - anulare contract vanzare cumparare dorelbaiu dorelbaiu O zi buna tuturor! Imi cer scuze daca se simte cineva agresat de volumul postarii. Poate fi un caz interesant! Dosarul se afla inaintea apelului, dupa un ... (vezi toată discuția)
Rectificare puncte cadastrale Mia3 Mia3 Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Detin un teren atribuit prin Ordinul Prefectului de 190 mp, casa fiind cumparata pe legea 112, iar la data atribuirii eram in ... (vezi toată discuția)
Vanzatorul dupa 14 ani revendica metele proprietatii vandute francisckonta francisckonta Ajutor! Buna ziua! La sfirsitul anului 2000 am cumparat una casa cu gradina in posesia careia am intrat imediat. [b]Mentionez ca metele proprietatii ... (vezi toată discuția)