avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri dupa anulare contract lg.112/1995
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri dupa anulare contract lg.112/1995

Am cumparat locuinta cu legea 112/95, si ulterior, contractul mi-a fost anulat prin hotararea instantei data in decembrie 2003.
In decembrie 2006, inaintea de implinirea termenului de prescriptie de 3 ani, am formulat actiune pentru restituirea pretului, iar instanta a dispus in ianuarie 2007 restituirea c/val locuintei actualizata cu indicele inflatiei. Suma mi-a fost restituita in septembrie 2007.

In prezent, am gasit un act (chitanta ICRAL reprezentand c/v lucrari facute in locuinta in 1980 pe baza de contract cu ICRAL, de o valoare semnificativa), act pe care il consideram pierdut.

1).Mai pot cere acum restituirea acestei sume?
Am in vedere termenul mentionat mai sus, de prescriptie de 3 ani, care in prezent este depasit.
Sau: poate functiona autoritatea de lucru judecat prin care mi s-a recunoscut dreptul la despagubiri? Iar in prezent, instanta sa imi extinda acest drept si asupra lucrarilor mentionate?
2). Iar daca da, ce denumire poate avea o astfel de actiune ? (Cerere, Cale de atac in revizuire? Etc…

Va multumesc pentru opiniile dvs. competente si utile.
Cel mai recent răspuns: roshu , utilizator 10:50, 11 August 2008
Instanta nu va poate extinde dreptul la despagubiri si asupra lucrarilor mentionate, intrucit s-a pronuntat asupra a ccea ce s-a cerut.Daca nu au trecut mai mult de 30 de zile de la data descoperii actului putei formula o revizuire in baza art. 322 pct. 5 la instnata care a pronuntat hotarirea prin care vi s-au acordat despagubiri.
O cerere de revizuire se poate depune in termen de o luna de la data descoperirii inscrisului, in temeiul art. 322 pct. 5 C.pr.civ., numai daca ati solicitat instantei de fond si aceste sume pe care nu le-ati putut dovedi, iar instanta nu vi le-a acordat pentru ca nu le-aţi probat. .
În cazul în care nu ati solicitat aceste cheltuieli in fata instantei de fond, cererea de revizuire vi se va respinge ca inadmisibila, iar aceste sume de bani nu mai pot fi solicitate pe alta cale, fiind prescrise. ;)
Va multumesc pentru precizare. Chiar daca nu imi este favorabil, punctul de vedere este interesant. Ati putea va rog sa imi precizati temeiul legal ? Deoarece textul de lege nu contine aceasta distinctie.
Inca odata va multumesc!
Revizuirea are ca scop, de regulă, repararea erorilor de fapt strecurate în cuprinsul unei hotărâri definitive prin care a fost soluţionat fondul pricinii. Ori, în cazul dv., dacă nu aţi solicitat acele cheltuieli în faţa instanţei de fond, nu le puteaţi solicita cu atât mai puţin în faţa instanţei de apel/recurs, sau în faţa unei instanţe investite cu judecarea unei căi extraordinare de atac, aşa cum este cazul revizuirii.
În cazul hotărârilor instanţei de recurs atunci când, în condiţiile art. 314 C.proc.civ., a fost evocat fondul pricinii, problema reparării unor erori de fapt se exclude, de vreme ce, prin definiţie şi structură, soluţia din recurs se mărgineşte la aplicarea corectă a legii, adică, păstrând faptele stabilite de instanţa de fond decide numai dacă judecătorii fondului a aplicat bine sau rău legea. În consecinţă, asemenea hotărâri nu sunt susceptibile de revizuire.
Atributul recursului este, exclusiv, de a corija erorile de drept comise de instanţele de fond, iar al revizuirii, de a îndrepta pe cale de retractare, erorile de fapt săvârşite de judecător în judecăţi cu caracter definitiv. ;)
Din textul meu introductiv reiese implicit ca hotararea instantei de fond este cea care a ramas definitiva prin neapelare ("In decembrie 2006, ..., am formulat actiune pentru restituirea pretului, iar instanta a dispus in ianuarie 2007 restituirea"). Astfel, judecata nu a mai ajuns in fazeloe de apel-recurs. Ca atare, 314 cpc. nu este aplicabil.
Cum se poate pune problema in acest caz, pt. ca revizuirea sa fie admisa?
Inca odata, multumesc pentru analiza competenta si minutioasa ce o faceti.

Alte discuții în legătură

Revizuire - corect? Bogdan Popovici Bogdan Popovici Litigiu de munca. Reclamantul salariat a castigat pe fond. Angajatorul a formulat recurs, iar salariatul cerere de revizuire, intrucat instanta a omis sa se ... (vezi toată discuția)
Revizuire shhomerul shhomerul hotararea data de instanta de fond ( tribunal ) fiind definitiva si fara cale de apel ci doar de recurs se poate fii revizuita? (vezi toată discuția)
Cerere de revizuire donigao donigao Buna ziua, Am pierdut un proces pe fond, drept pentru care am declarat recurs care si acesta a fost respins. Decizia instantei de recurs a fost un\" ... (vezi toată discuția)