avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită somati executare
Discuție deschisă în Executare silită

somati executare

Buna ziua
In anul 2006 am incheiat ca persoana fizica un contract de leasing auto pe o perioada de 5 ani. Am achitat un avans de 20000 lei si un numar de 26 rate pana in luna mai 2010 ,dupa care intrand in imposibilitate financiara am predat masina ,de buna voie , firmei de leasing , incheind cu aceasta firma un proces verbal de predare.
La data la care am predat masina aveam o restanta catre firma de leasing in valoare de aproximativ 6500 lei si am solicitat firmei de leasing reesalonarea datoriei pana la stingerea totala a datoriei , lucru neacceptat de catrea aceasta.
In data de 11.07.2011 am primit o somatie de executare de la un B.E.J. pentru achitarea in contul firmei de leasing ,in termen de 1 zi lucratoare, a urmatoarelor sume :
- 6500 lei - contravaloarea ratelor de leasing restante
- 3100 euro penaliati de intarziere
- 2900 lei cheltuieli de executare
Va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari :
- daca este corecta procedura ,
- daca avansul platit la semnarea contractului nu se ia in calcul pentru compensareadatoriilor
- ce trebuie sa fac sa nu intru in executare silita ,
*** sumele percepute fiindu- mi imposibil de platit in doar 1 zi lucratoare asa cum este specificat in somatie , plus ca bunul este predat firmei de leasing si nici nu valoreaza cat sumele mentionate mai sus.
Va multumesc si astept raspunsul dvs. cat mai urgent.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 16:09, 14 Iulie 2011
Raspunsurile la intrebarile dvs. le puteti afla doar citind, cu atentie, contractul pe care l-ati semnat.Verificati cuantumul penalitatilor de intarziere si calculati si dvs. daca acest debit-3100 euro- este corect/justificat.

Solicitarea, de catre creditor, a contravalorii ratelor de leasing (redeventa) restante s-a efectuat, banuiesc, in baza contractului, precum si a dispozitiilor legale, in vigoare, ce reglementeaza acest gen de servicii (a se vedea si disp. art.10 din O.G. nr.51/1997, republicata).

Daca dvs. apreciati faptul ca sumele solicitate, nu au un temei legal, puteti formula contestatie la executare in temeiul disp. art.399 si urmat. din C.proc.civ., solicitand instantei si suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei dvs.

Cheltuielile de executare par a fi, la o prima vedere (fara sa cunosc amanuntele) corecte.

Orientativ, texte de lege:
-Ordonanta Guvernului nr. 51 din 28 august 1997, republicata, privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.
-Legea nr. 90 din 28 aprilie 1998 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.
-Legea nr. 99 din 26 mai 1999 - Modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.
-Ordin al Ministerului Finantelor, pentru aprobarea Normelor privind înregistrarea în contabilitate a operatiunilor de leasing

Multumesc pentru raspuns
As vrea sa fac unele precizari:
- am luat legatura cu executorul judecatoresc , care m-a sfatuit sa merg la firma de leasing in eventualitatea sa gasesc la ei intelegere cu privire la o eventuala reesalonare a datoriei.
Firma de leasing a spus ca sumele mentionate de mine in primul mesaj sunt urmatoarele :
- 6500 lei contravaloare rate restante
- 2900 lei cheltuieli de executare
- 3100 euro contravaloare rate pana la expirarea contractului de leasing
Miau propus sa platesc suma restanta + cheltuielile de executare , apoi o reesalonare 4 rate in suma de 1033 euro /luna
Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc

Buna ziua

Cei 3100 euro ce reprezinta pana la urma? penalitati de intarziere sau contravaloare rate pana la expirarea contractului?
Intelegere puteti gasi numai la firma de leasing. In caz ca nu va veti intelege cu ei vor pune poprire pe salariu si vi se va retine lunar cota parte din salariu.
Cei 3100 euro reprezinta contravaloare ratelor pana la expirarea contractului.
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- daca nu pot plati aceasta suma in 4 rate de cate 1033 euro (este foarte mare in raport cu veniturile familiei) , ce modalitati de executare se aplica , se poate trece direct la punerea in vanzare a locuintei mele sau se poate retine lunar din salariu? cum se stabileste acest lucru?
- dupa incasarea de catre executor a tuturor sumelor mentionate , (plus cei 3100 euro) , firma de leasing ramane si cu masina si cu banii achitati de catre mine. Ce se intampla mai departe ?
- ce procent se poate retine din salariu pentru aceasta executare?
Va multumesc.
1.Depinde de optiunea creditorului/executorului, poate fi si executare silita imobiliara (vanzare licitatie publica-bun imobil), poate fi si poprire (salariu/conturi, etc.) Nu pot citi/sti gandurile/intentiile executorului/creditorului dvs. :)

2.Da.Inceteaza executarea silita/se stinge litigiul dintre parti;

3.Conform disp. C.proc.civ., art.409 (1) alin.2 "......-pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii. iar conform pct. (2) al aceluiasi articol, "Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarzierea executarii silite Alexandrina  Iacob Alexandrina Iacob buna seara, am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra nu am platit ratele la leasing si a-si vrea sa stiu daca pot sa mai trag putin de timp , timp in care o ... (vezi toată discuția)
Executare silita cosmin_horia cosmin_horia Buna ziua, Am o nelamurire legat de o executare silita, am avut un contract de leasing auto iar pe la inceputul anului 2011 am intampinat ceva probleme, in ... (vezi toată discuția)
Reactivare contractului de leasing reziliat - este posibila? radu.popa radu.popa Buna ziua Este posibila reactivarea unui contract de leasing auto, ajuns in faza executarii silite? Reactivarea - dupa plata la zi a restantelor / ... (vezi toată discuția)