avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Lucrari la apartament
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Lucrari la apartament

Buna ziua,
va rog sa ma sfatuiti daca puteti in urmatoarea situatie:
am inceput lucrarile de renovare la apartament cu un muncitor cu care nu am incheiat nici un fel de contract sau alte acte. A finalizat lucrarile in proportie de 70%, l-am platit in aceeasi proportie din suma la care ne-am inteles initial si a plecat din 2 motive: 1 pentru ca trebuia sa plece in Spania pentru 1 saptamana si 2 pentru ca nu eram multumita de cum lucreaza. Dupa 1 luna de zile (timp in care eu mi-am cautat alti mesteri sa continui lucrarile) au inceput peretii sa-mi faca goluri de aer sub gletul pe care l-a dat mesterul, ceea ce inseamna ca trebuie rasi peretii din nou si luata lucrarea de la capat.
Intrebarea mea este: pot in vreun fel sa-l trag la raspundere pe mesterul care a lucrat daca nu am nici un fel de act?
Mentionez ca mesterul mi-a fost recomandat de un magazin, printr-un program care e in derulare in magazinul respectiv.
Am luat legatura cu magazinul, am depus o plangere legata de mester si mi-au raspuns ca ei nu au ce sa faca.
L-am sunat si pe mester sa vina sa vada ce se intampla cu lucrarea si cu toti banii pe care i-am investit (care nu au fost putini deloc) si pe care trebuie sa ii arunc la gunoi acuma si sa o iau de la capat. Cum era de asteptat, mesterul mi-a spus ca nu il interseaza si sa nu-l mai deranjez.
La OPC mi-au spus ca nu au cum sa ma ajute deoarece nu am acte.
Ce as putea sa fac?
Legal nu poti face nimic, atat timp cat nu ai acte nu poti face dovada ca acel mester ti-a executat lucrarea. Inca o problema fi bani pe care i-ai dat fara a fi impozitati in vreun fel. Sfatul meu este sa o iei ca pe o invatatura si sa uiti de acel mester, iar in viitor sa angajezi personal care sa iti ofere garantie pe lucrare. Multa bafta!
Eu nu pot sa-l reclam pentru ca a luat banii fara sa-mi dea factura si chitanta?
V-am precizat si anterior ,,atat timp cat nu aveti acte nu puteti face dovada ca acel mester v-a executat lucrarea'' si implicit ca a luat bani de la dumneavoastra. Este si de datoria dumneavoastra sa solicitati chitanta (adovada chitarii contravalorii lucrarii). Daca mesterul respectiv nu recunoaste ca v-a executat lucrarea si ca a luat bani de la dumneavostra nu as vedea o finalizare in care sa va recuperati prejudiciul. Mai mult decat atat mi-e greu sa cred ca mesterul s-ar inculpa singur recunoscand ca a incasat bani fara sa emita factura...

Am o inregistrare pe telefon cu discutia avuta cand i-am dat o parte din bani. Am pronuntat si suma si reiasa din discutie ca banii au ajuns la el in mana. El nefiind multumit de suma pe care i-am dat-o ne-a amenintat spunand "vedeti voi ce-o sa va fac". Ne poate ajuta cu ceva aceasta inregistrare?
Nu va ajuta cu nimic. Inregistrarea facuta se poate intoarce impotriva d-voastra daca nu ati instiintat cealalta persoana asupra faptului.

Puteti face in general reclamatie dar aceasta nu are nici un efect. Doar in cazul in care mai multe persoane reclama acelasi lucru, respectiv aceasi persoana, eventual se vor incepe cercetarile asupra persoanei pentru a se incerca dovedirea comiterii faptelor. Sau daca aveti martori reali care pot sa confirme cele spuse de d-voastra.

Alte discuții în legătură

Evacuare clienti Eduard Ciprian Slai Eduard Ciprian Slai ce lege stabileste in ce conditii poate fi evacuat un client dintr-un magazin? multumiri anticipate pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Opc bucuresti nu mai vrea sa rezolve nimic! Costica33 Costica33 Am cumparat acum o luna un produs pe care in utilizare am realizat ca am dat banii degeaba, e necorespunzator total. Am fost la magazin sa-l returnez la citeva ... (vezi toată discuția)
Mester insistent claus_2000 claus_2000 Am luat un mester fara act semnat sa repare apartamentul, ne-am inteles la o suma. Nu a respectat termenul lucrarii (a intarziat o luna) si intr-o zi a venit ... (vezi toată discuția)