Ma intereseaza sa stiu daca inafara de impozit la circa financiara mai am de platit vreo taxa in alta parte cum ar fi sanatate, pensii, somaj, etc, in conditiile in care nu am nici un venit din alta parte inafara de aceasta chirie? Daca ,da spuneti-mi exact unde am de platit si la cat se ridica aceasta taxa procentual. Se rezolva aceasta problema daca ma angajez cu minim pe economie la o firma chiar daca chiria este mai mare ca salariul ? Mentionez ca am inchiriat la o firma cu contract la circa financiara si ca momentat n-am alta sursa de venit, nici declarat nici nedeclarat.Din aceasta chirie traiesc.
Cf. art. 41 lit. c) Cod Fiscal, art. 61 (1) din acelasi cod, precum si normelor aferente din HG 44/2004 actualizata, singura dvs. obligativitate ca debit catre stat este 16% din suma bruta a chiriei dupa ce scadeti o cota forfetara de cheltuieli de 25%. Treceti la alte datorii doar in cazul in care aveti mai multe contracte de chirie.
Rugati-l sa va indice si baza legala si va voi arata in continuare ca este gresit.
baza legala este legea nr. 95/2006.
art. 257, alin 2, lit f)
Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - d), alin. (2^1) şi (2^2) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
Bun, deci ne-am lamurit ca nu este vorba de vreo "ultima modificare" a Codului Fiscal, ci de actul normativ care reglementeaza Bugetul Asigurarilor Sociale de Sanatate (BASS). Iata cateva adnotari:
1. Incepand cu data de 01.01.2011 toate contributiile sociale obligatorii au fost preluate in Codul Fiscal (vezi titlul IX indice 2). Aceasta inseamna dupa mine ca aici trebuie sa ma raportez in respectarea legii. Daca studiati CF art. 296 indice 2 si 3, veti observa ca nu exista nicaieri vreo obligativitate in sensul subiectului acestui topic, asa cum am precizat si in mesajul anterior. Aceste venituri nu sunt considerate venituri de natura salariala, nu sunt incadrate nicaieri in articolele amintite, deci nu se plateste decat impozit pe venit.
2. Legea la care face referire antevorbitorul meu, dupa mine, si-a pierdut aplicabilitatea (unde este cazul, adica la fiscalitate) incepand cu data intrarii in sfera Codului Fiscal a unor reglementari de natura fiscala. Iata alte inadverdente: L95/2006 actualizata la data de 29.06.2011, art. 257 (2) arata o cota de 6,5% (cu exceptia anului 2009, unde se precizeaza o cota de 5,5%), fata de Codul Fiscal, care arata o cota de 5,5%. Mai departe, Curtea Constitutionala a "desfiintat" art.257, alin.2, lit. f prin Decizia Curtii Constitutionale nr.335/2011, care nu a fost atacata in termen de institutiile care o puteau invalida ( Parlamentul sau Guvernul), ramanand astfel aplicabila, cu privire la baza de calcul minima de un salariu de baza minim brut pe tara. Deci, nici aceasta raportare nu mai este in vigoare.
Ca o concluzie, in locul dumneavoastra eu m-as raporta la Codul Fiscal. Precizez ca fiecare dintre celelalte 3 mari bugete ale tarii (Pensii, Sanatate, Somaj) are un act normativ propriu care le reglementeaza, si nu m-ar mira sa gasiti si in alte acte alte precizari, cum s-au gasit la Sanatate. Respectand Codul Fiscal, care reglementeaza toate taxele si impozitele tuturor marilor bugete, eu consider ca respectati legea.
Pe de alta parte, nefiind asigurat macar la Sanatate, sunt convins ca stiti ca nu puteti beneficia de serviciile medicale gratuite. Eu in locul dumneavoastra m-as asigura, voluntar, macar pentru asta, ca nu se stie cand va veti lovi de altele.
titlul IX^2 din codul fiscal se refera la contributii sociale obligatorii.
in cazul nostru, nu este vorba de o contributie obligatorie la fondul de sanatate, aceasta platindu-se doar in cazul in care persoana nu realizeaza si alte venituri pentru care se datoreaza contributia.
legea sanatatii este in vigoare, nefiind nicio contradictie intrea aceasta si codul fiscal.
art. 8 alin. (3) din Legea nr. 286/2010
Pentru anul 2011, cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate, prevăzute de Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc după cum urmează:
a) 5,2% pentru cota datorată de angajatori, prevăzută la art. 258 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
b) 10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art. 259 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare; c) 5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligaţia plăţii contribuţiei direct sau cu plata din alte surse
vebso2005: eu va sfatuiesc sa platiti contrubutia la sanatate, deoarece legea in vigoare astazi va obliga in acest sens si tare mi-e teama ca o sa patiti exact alte persoane care realizeaza venituri din activ. independente carora casa de sanatatea le-a comunicat decizia de impunere din oficiu pe ultimii 5 ani + dobanzile si penalitatile aferente.
Exact aceasta este confuzia pe care o faceti. Clasificati 1 contract de inchiriere cu veniturile clasificate in categoria activitatilor independente. O simpla citire a instructiunilor de completare a declaratiei 200 v-ar fi suficienta. Aveti dreptate, cei care desfasoara/au desfasurat activitati independente se pot afla in situatia descrisa de dumneavoastra, care nu are totusi legatura cu speta topicului, din simplul motiv ca dansul nu desfasoara activitati independente.