avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... inchiriere de catre o persoana fizica fara venituri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

inchiriere de catre o persoana fizica fara venituri catre o firma a unui apartament

Ma intereseaza sa stiu daca inafara de impozit la circa financiara mai am de platit vreo taxa in alta parte cum ar fi sanatate, pensii, somaj, etc, in conditiile in care nu am nici un venit din alta parte inafara de aceasta chirie? Daca ,da spuneti-mi exact unde am de platit si la cat se ridica aceasta taxa procentual. Se rezolva aceasta problema daca ma angajez cu minim pe economie la o firma chiar daca chiria este mai mare ca salariul ? Mentionez ca am inchiriat la o firma cu contract la circa financiara si ca momentat n-am alta sursa de venit, nici declarat nici nedeclarat.Din aceasta chirie traiesc.
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 00:28, 23 Iulie 2011
cu tot respectul, dar nu e vorba de nicio confuzie.
veniturile din chirii sunt una, iar activitatile independente altceva.
dar legea este foarte clara, cine realizeaza venituri din chirii si nu realizeaza alte venituri pentru care se datoreaza contributia, este obligat sa plateasca contributia aferenta veniturilor din chirii.

Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 1394/2010, a constatat că dispoziţiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finală din Legea nr. 95/2006 sunt neconstituţionale în măsura în care se interpretează că valoarea contribuţiei minime la fondul de asigurări sociale de sănătate, datorată de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende şi dobânzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mică decât cuantumul unui salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

cand m-am referit la alte persoane, am dorit doar sa invederez faptul acestea au intrat in mare incurcatura din cauza ca nu au cunoscut prevederile legale.
Citez din ce ati aratat penultima data: "....mi-e teama ca o sa patiti exact alte persoane care realizeaza venituri din activ. independente carora casa de sanatatea le-a comunicat decizia de impunere din oficiu pe ultimii 5 ani + dobanzile si penalitatile aferente."
Ultima data ati aratat, citez din nou: "... veniturile din chirii sunt una, iar activitatile independente altceva".
Cum poate sa pateasca exact ca alte persoane, cand singur aratati ca sunt 2 subiecte diferite?
Ca sa realizeze venituri din activitati independente, trebuie sa fie inreg la Reg. Com, sa aiba cod fiscal, diferit de CNP etc. Pe nr. de inreg la Reg. Com si pe CUI alocat vine prezumtiva somatie de la Casa de Sanatate cand vorbim de neplata unor obligatii ale unor persoane ce desfasoara activitati independente. Mie mi se pare evidenta contradictia.
E laudabil ca vrem sa ajutam dezinteresat, dar totodata trebuie sa avem grija sa nu facem mai mult rau decat bine, speriind oamenii, uneori fara motiv.
Nu vreau sa intru in polemici personale, si nici sa-mi fac "prieteni" noi, pentru ca si eu fac asta dezinteresat si consider ca am alocat deja prea mult din timpul si energia mea pentru acest subiect, astfel ca ma voi opri aici, cu toata consideratia.
@vebso2005
Trebuie sa platiti contributia daca nu mai obtineti alte venituri. Daca este mai avantajos faceti-va un CIM de 2 ore pe sapt/luna sau autorizati-va ca PFA si astfel nu mai trebuie sa platiti acei 5,5 din venitul obtinut prin inchiriere.

@econsilier
Mesajele dvs sunt pline de erori si de concluzii gresite. Va rog studiati mai bine legislatia si nu mai duceti lumea in eroare. Mai ales ca sunteti atat de vehement in afirmatii.
grandanat: autorizarea ca PFA aduce cu sine alte obligatii, cum sunt cele mentionate de xerxes la activitati independente, dar nu-mi permit sa va contrazic pe dumneavoastra, care le stapiniti la perfectie.
Numai ca in realitate lucrurile se intampla sa stea un pic diferit.
econsilier a scris:

grandanat: autorizarea ca PFA aduce cu sine alte obligatii, cum sunt cele mentionate de xerxes la activitati independente, dar nu-mi permit sa va contrazic pe dumneavoastra, care le stapiniti la perfectie.
Numai ca in realitate lucrurile se intampla sa stea un pic diferit.

Lasati autorizarea PFA ca deviati de la subiect. Activitatile independente sunt alta poveste nu e situatia in cazul de fata. Totusi care parte a art 257 din legea. 95/2006 nu va e clara ?

Alte discuții în legătură

Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)