avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale depunerea actelor la Registrul comertului cu intarziere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

depunerea actelor la Registrul comertului cu intarziere

Buna ziua,

pentru prelungirea valabilitatii sediului social, daca se depun actele cu intarziere fata de data incheierii actului aditional este vreo problema? Este undeva reglementat cat se poate intarzia cu depunerea actelor?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 09:37, 15 Iulie 2011
Cu stima,:D
suciu_diana a scris:

Buna ziua,

pentru prelungirea valabilitatii sediului social, daca se depun actele cu intarziere fata de data incheierii actului aditional este vreo problema? Este undeva reglementat cat se poate intarzia cu depunerea actelor?

Multumesc.



Sediile sociale nu expira niciodata.
Punctele de lucru nu expira niciodata.

Aceste sedii se declara la ORC conform legii si nu au durata declarata, conform legii.

ONRC divulga pe site, in mod abuziv si fara temei legal, data expirarii contractelor de inchiriere/comodat pentru sedii principale/secundare (care fac parte din contracte nepublice).

NU exista obligatia legala de a depune la ONRC acte aditionale de prelungire sau extindere a ”valabilitatii” contractelor.

ONRC trebuie de urgenta sa indeparteze informarile de gen ”sediu expirat” sau ”punct de lucru expirat” sau ”termen valabilitate punct de lucru pana la data de ...”.

Aceste informatii nu fac parte din categoria mentiunilor obligatorii la Registrul Comerțului si nu trebuie inregistrate.

In concluzie, nu exista obligatia de a depune acte aditionale la ORC pentru ”sedii expirate”.

ORC trebuie sa inceteze sa ofere astfel de informatii care induc aparenta de ilegalitate atunci cand aceasta, de fapt, nu exista.

ONRC ar trebui sa respecte Legea 31, 26 si Ordinul 2594.

Alberto Kurtyan

Buna ziua,

va multumesc pentru interventie. Imi puteti indica articolul/paragraful de lege care spune sau din care se poate deduce ca nu este necesara depunerea actelor in acest sens?
Inca o intrebare: din ce an este Ordinul 2594?

Eu il voi depune, ca toata lumea se panicheaza ca aparem cu sediu expirat, desi din cate am citit si din ce a spus si sad mai sus, deduc ca cererea de a intra in dizolvare se face de catre orice tert daca nici actele financiar nu sunt depuse. ceea ce nu ii cazul.
Noi suntem chiar la limita termenului de 15 zile mentionat de sad: actul aditional isi incepe valabilitatea din 01.07 si eu voi putea depune actele doar in 18.07 pentru ca astept extras CF..... sper sa mi le primeasca si sa nu fie probleme.

Sunt de acord cu dumneavoastra, ca este un act privat si nu are ce cauta ORC-ul sa dea batai de cap firmelor prin afisarea acestei informatii, insa ma gandesc ca intentia lor este de a face publica o situatie care afecteaza statutul social si comercial al societatii, pentru cei interesati sa faca afaceri cu firma respectiva....imi dau cu presupusul acum...:">
Mentiunile obligatorii in ORC cu privire la sediul social sunt descrise in SUBSECŢIUNEA 3 Înregistrarea menţiunilor privind sediul social, incepand cu art. 119 din Ordin 2549/2008 - Normele metodologice de tinere a registrului comertului - unde NU exista nicio mentiune cu privire la ”expirarea sediului”.

Ar trebui sa mergeti la ORC si sa le cereti imperativ sa stearga din baza de date aceasta mentiune ”sediu expirat”.

Exista firme care prelungesc din 3 in 3 luni contracte de inchiriere, sau exista firme la care tacita reconductiune (prelungirea automata) opereaza in baza clauzelor contractuale. In acest caz, ORC comite un abuz si scrie pe site-ul lor ca firma este expirata, cand, de fapt, contractul este in vigoare.

Cercetarea dovezilor privind folosinta spatiului se face doar la declararea sediului (infiintare firma, transfer) si nu in timpul derularii contractelor.

ORC nu are competente de a cerceta derularea contractelor de locatiune ale firmelor.

Asa ca solicitati stergerea acelei ”mentiuni” (aceasta nu este o mentiune, conform legii, este o simpla dezvaluire a unei informatii, fara drept).

Aceasta situatie a dat nastere la abuzuri si va inceta sigur, va spun eu. Firme foarte serioase, care au sute de puncte de lucru, banci, firme de asigurari, figureaza cu sedii expirate (ceea ce este exclus).

Inregistrarea sediilor secundare si radierea lor se face numai prin hotarare AGA. Acestea nu pot expira.
Dovada ca nu pot expira este faptul ca ele nu se radiaza din oficiu niciodata si nici nu pot avea termen de valabilitate.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat administrator, radiere punct de lucru/deschidere punct de lucru nou, prelungire sediu social lavynyaa lavynyaa Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati!! Sunt angajata la o societate comerciala, am descoperit in dosarele de \"corporate\" ale firmei diverse probleme ... (vezi toată discuția)
Sediu social just.rain just.rain Daca o firma isi muta sediul social dintr-un birou in altul, dar la aceeasi adresa (in aceeasi cladire), trebuie facute formalitati suplimentare (hot aga), sau ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat pentru firma dus la registrul comertului? ada2113 ada2113 contractul de comodat pentru firma incheiat intre proprietar si firma trebuie depus la registrul comertului? daca da ce se intampla daca nu l am dus - nu am ... (vezi toată discuția)