avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce metoda de incetare a CIM trebuie aplicata pentru a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce metoda de incetare a CIM trebuie aplicata pentru a beneficia de indemnizatie de somaj?

Am fost sunata de un reprezentant al firmei pentru care lucrez (mentionez ca patronul detine 2 firme cu acelasi profil iar eu figurez ca angajat la una din ele, firma are sediul in Bucuresti,iar eu sunt reprezentantul ei pe Pitesti),care imi aducea la cunostinta ca pe firma respectiva figurez doar eu ca angajat...implicit vor sa inchida firma pentru reducerea costurilor.De asemenea,mi s-a propus sa continuam colaborarea in aceleasi conditii,dar fara nici un fel de contract...adica practic eu sa lucrez "la negru",neavand certitudinea ca angajatorul meu isi va respecta in continuare obligatiile ce ii revin (bineinteles ca telefonic mi se garanteaza respectarea obligatiei de plata a salariului ce revine angajatorului).Pe finalul discutiei mi s-a adus la cunostinta ca voi primi un e-mail cu cererea de demisie,pe care am fost rugata sa o completez si sa o semnez.Din ce stiu eu,in caz de demisie se suspenda dreptul la somaj,pentru ca se presupune ca incetarea cim se face din initiativa salariatului,in cazule de fata-eu.Va rog sa imi spuneti ce metoda de incheiere a cim sa solicit,astfel incat sa beneficiez de somaj,dat fiind faptul ca nu am siguranta ca nu ma vor suna peste cateva zile sa imi comunice ca activitatea mea s-a incheiat definitiv?Imi cer scuze pentru eventualele carente in detalii.Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:34, 16 Iulie 2011
am o situatie similara
dupa 3 saptamani (contract cu perioada de proba de 2 luni)

se pune tot problema daca se acorda somaj sau nu?

se acorda somaj in cazul in care se refuza demisia din partea angajatului sau situatia este mult mai nuantata si delicata in privinta perioadei de lucru pe perioada cu un an in urma pentru a beneficia de somaj. mersi

A pierdut salariat sau nu somajul pentru ca a muncit 3 saptamani in ultimele 12 luni?, dandusi demisia cu 55 b
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
ContSters83715, utilizator
Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

Demisia nu este reglementata de art.55 lit.b C.mun., ci de art.81 C.mun.
stie cineva ce conditii exacte trebuie indeplinite de salariat pentru a beneficia de somaj ( dosarul de somaj) ?

intrebare indirecta - cand nu are sens sa iti faci dosaru de somaj din perspectiva duratei de munca, care sta la baza acordarii legale a somajului

ca urmare a acordului partilor art 55 b, mai are sens sa se intocmesca dosar pt somaj? sau e asemanator ca pentru demisie la care nu se mai acorda somaj?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
ContSters83715, utilizator
Conditii pentru somaj :
- c.i.m. sa inceteze pentru motive neimputabile salariatului
- salariatul sa aiba un stagiu minim de cotizare la somaj de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.

Actele pentru depunerea dosarului la somaj le puteti gasi aici:
[ link extern ]

Asa cum am mai spus, incetarea c.i.m. cu acordul partilor sau prin demisie nu da dreptul fostului salariat sa beneficieze de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine somaj in urma concedierii? georgiana23 georgiana23 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: Seful mi-a spus sa imi dau demisia in maxim 30 de zile. Dupa cum am mai citit pe forum, nu e ... (vezi toată discuția)
Demisie art 55.lit.b bflorinrom bflorinrom Buna ziua.Vreau sa stiu daca in baza articolului 55 lit b se poate beneficia de ajutorul de somaj.Daca nu...in baza carui articol ?Ca sa stiu daca se mai ... (vezi toată discuția)
Prin acordul partilor poti beneficia de somaj? condemi condemi Buna seara, Poate sa-mi raspunda cineva la o intrebare?\\\"de ce o pers care pleaca dint-o firma prin acordul partilor nu poate beneficia de ... (vezi toată discuția)