Buna ziua! Am si eu o problema si nu stiu cum sa o scot la capat.In luna ianuarie am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentru masina proprietate personala.Cumparatorul nu dispunea de intreaga suma pentru a achita contravaloarea autoturismului si am decis de comun acord ca sa facem in fata unui notar un antecontract de vanzare-cumparare valabil pana la data de 1 august 2008,cand cumparatorul spunea ca poate sa-mi achite restul de bani.Acum problema este ca acel act a expirat si eu nu mi-am recuperat niciun leu din suma pe care trebuia sa o primesc si cumparatorul spune ca imi va da banii numai in momentul in care va vinde masina(lucru care cine stie cand se va intampla).Rugamintea mea este: cum as putea sa-m irecuperez banii avand in vedere faptul ca in acel act scrie ca la data de 1 august respectivul "...act devine nul iar partile sunt repuse in situatia anterioara".Mai mentionez faptul ca eu i-am cedat cumparatorului toate actele originale si dublura cheii.Am intrebat un politist ce se poate face in asemenea cazuri si mi-a spus ca numai in instanta pot sa-mi recuperez bunul sau banii! numai cu un ordin judecatoresc.Se poate si altfel? Astept un raspuns! Va multumesc
actul devine nul iar partile sunt puse in situatia anterioara in momentul in care unul dintre cei doi promitenti nu respecta obligatiile contractuale, respectiv promitentul vanzator nu mai vinde si este obligat la restituirea avansului incasat sau promitentul cumparator nu mai cumpara si atunci este posibil sa piarda avansul. Conteaza f mult clauzele stipulate. In principiu, cam asta ar fi situatia.
Transferul de proprietate nu opereaza in baza precontractului de vanzare cumparare, acesta avand doar valoare de promisiune.
Apelati la serviciile unui avocat in vederea recuperarii autoturismului.
Politistul va sfatuit bine si corect in acelas timp. Numai in instanta va puteti rezolva situatia. Este adevarat ca apelind la serviciile unui avocat va veti usura munca,dar la fel de bine plingerea o puteti formula si dvs. Succes.
va multumesc pentru rspunsuri! In antecontract scrie asa:"In caz de neachitare integrala a pretului autoturismului pana la data de 01.08.2008prezentul act devine nul,partile fiind repuse in situatia anterioara"si mai este stipulat si faptul ca ,cumparatorul va dobandi bunul la data achitarii integrale a autoturismului.Trebuie sa depun o plangere la politie?ma va ajuta cu ceva sau va trebui sa astept o sentinta judecatoreasca? va multumesc!
Depuneţi la Poliţie o plângere penală pentru abuz de încredere şi furt şi, în paralel, o acţiune civilă în instanţă. Solicitaţi organului de poliţie oprirea în trafic a autoturismului dv. şi reţinerea talonului maşinii până la reglementarea situaţiei, prezentând antecontractul în dovedirea cererii dv.
Cumpărătorul nu va putea vinde legal maşina deoarece dreptul de proprietate nu s-a transmis prin încheierea antecontractului, iar ca urmare a faptului că una din părţi nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, conform condiţiei rezolutorii, acest antecontract s-a desfiinţat.
Cumpărătorul poate totuşi înstrăina maşina în baza unui act de mână unui cumpărător de bună-credinţă, din acelaşi oraş sau din ţară...aşa încât, vă recomand să nu pierdeţi timpul şi să acţionaţi! ;)