avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezolutiune antecontract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezolutiune antecontract de vanzare-cumparare

Am un antecontract de vanzare-cumparare incheiat in 2006. Eu sunt promitentul cumparator. Promitentul vanzator s-a obligat ca in termen de sase luni de la incheierea antecontractului sa devina proprietar asupra terenurilor obiect al acestuia si sa mi le vanda. I-am dat un avans, dupa cele 6 luni i-am mai platit o suma de bani tot cu titlu de avans printr-un act aditional. Nici pana azi nu a reusit din motive necunoscute de mine sa isi intabuleze dreptul de proprietate asupra terenurilor respective. Nu mai vreau sa astept si vreau sa-mi iau banii inapoi. In antecontract am clauza clara ca e obligat sa-mi returneze dublul avansului daca nu respecta termenul de 6 luni. Cum ar trebui sa procedez daca nu reusesc sa-mi scot banii pe cale amiabila?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:22, 19 Decembrie 2008
introduceti o actiune in rezolutiunea antecontractului si solicitati pe langa rezolutiunea antecontractului, restituirea dublului avansului dat , ca sanctiune pt neexecutarea obligatiei ce revenea promitentului vanzator
Eu va sfatuiesc sa analizati daca nu este insolvabil vanzatorul.
Daca este insolvabil poate gasiti o cale sa il convingeti sa se ocupe de problema.
Incerc sa va spun ca degeaba aveti bani de luat daca el nu va poate da.

avocat Claudiu Lascoschi
mara78 a scris:

Am un antecontract de vanzare-cumparare incheiat in 2006. Eu sunt promitentul cumparator. Promitentul vanzator s-a obligat ca in termen de sase luni de la incheierea antecontractului sa devina proprietar asupra terenurilor obiect al acestuia si sa mi le vanda. I-am dat un avans, dupa cele 6 luni i-am mai platit o suma de bani tot cu titlu de avans printr-un act aditional. Nici pana azi nu a reusit din motive necunoscute de mine sa isi intabuleze dreptul de proprietate asupra terenurilor respective. Nu mai vreau sa astept si vreau sa-mi iau banii inapoi. In antecontract am clauza clara ca e obligat sa-mi returneze dublul avansului daca nu respecta termenul de 6 luni. Cum ar trebui sa procedez daca nu reusesc sa-mi scot banii pe cale amiabila?
Va multumesc

Ce înţelegeţi prin faptul că Promitentul vanzator s-a obligat ca in termen de sase luni de la incheierea antecontractului sa devina proprietar asupra terenurilor obiect al acestuia si sa mi le vanda?
Adică, nu era proprietar la data încheierii antecontractului?
Termenul de 6 luni priveşte obligaţia de a vinde după ce devine proprietar sau se referă la obligaţia de a deveni proprietar în 6 luni de la data antecontractului?

Puteţi fi mai explicită?

Liviu S.Bordaş
Scuze, n-am fost foarte clara.
Promitentul vanzator s-a obligat sa vanda 3 parcele de teren vecine in suprafata toatala de 6000mp. Nu era proprietar pe nici una dintre ele. Prin actul respectiv se obliga sa devina proprietar asupra celor 3 parcele, sa le comaseze si abia ulterior sa le vanda. Se mai obliga sa faca toate astea in termen de 6 luni.
In acest moment are in proprietate doar 2 parcele care nu sunt vecine (cea din mijloc n-a reusit sa o intabuleze pe el)si deci nu poate sa le comaseze.
Cam asta e situatia.
Dacă mai aveţi interesul să dobîndiţi terenul, încheiaţi cu promitentul vînzător un act adiţional prin care stabiliţi un nou termen şi condiţii mai drastice decît prima dată.

Dacă nu mai vreţi terenul, promitentul vînzător este bun de plată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare proprietate aflata in indiviziune ramona_gabriela ramona_gabriela 2 persoane detinatoare ale unei proprietati (aflate in indiviziune) au decis de comun acord sa o vanda, incheind un antecontract cu un cumparator. In ... (vezi toată discuția)