Buna seara. Am 20 de ani si am un baiat de 2 ani si jumatate. Cu tatal copilului nu mai sunt impreuna din diferite motive personale din partea amandurora. Problema este ca el nu ma lasa sa imi refac viata cu un alt barbat spunand ca daca vreodata afla ceva ca sunt cu altul ma omoara. Si chiar stiu ca este in stare de asa ceva pt ca este un barbat foarte violent si ma batea mai mereu. As vrea sa stiu ce pot face in privinta aceasta ca sa ma lase in pace, sa stau linistita. Mentionez ca nu am fost casatoriti, deci nu are absolut nici un drept asupra mea. Multumesc.
Fostul dvs. prieten nu are niciun drept sa va interzica a va reface viata cu cine doriti. Si chiar daca ati fi fost casatoriti,tot nu ar fi avut un astfel de drept. Nimeni nu este propietatea nimanui.
Daca sunteti amenintata de catre acesta,puteti depune o plangere impotriva lui,pentru amenintare.
Daca mai continua in felul acesta asa o sa fac. El vrea ca el sa isi refaca viata dar eu sa fiu singura toata viata, mi-a spus chiar sa ma calugaresc. Gelos nu cred ca este pt ca mi-a spus ca nu ar suporta ca alt barbat sa se apropie de copilul nostru. Nici mie nu mi-ar conveni ca alta femeie sa se atinga de copilul meu. O sa ii fac o surpriza cat de curand. Dar despre interdictia aceea de apropiere cum se procedeaza? Are vreun folos?
Nu exista in legislatia noastra nici o posibilitate de obtinere unei interdictii de a se apropia.
Exista posibilitatea insa sa formulati impotriva acestuia o plangere pentru savarsirea infractiunii de amenintare prev .de art.193 c.pen., plangere care se poate formula in termen de 2 luni de la data cunoasterii faptuitorului, insa pe care va trebui sa o probati cu martori.
Art.193 c.pen.
al. 1 Fapta de a ameninţa o persoana cu savârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte pagubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depaşi sancţiunea prevazuta de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţarii.
al. 2 Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
al. 3 Împacarea parţilor înlatura raspunderea penela.
Nu ne-ati dat nici un fel de detalii referitoarea la conditiile pe care le puteti oferi dvs. copilului si conditiile pe care le-ar putea oferi tatal acestuia, incredintarea minorului fiind intotdeauna conditionata de administrarea anumitor probatorii.
Formulati insa pe rolul instantei o actiune de incredintare minor si stabilire pensie in favoarea acestuia, iar in aceasta varianta in situatia in care veti dori sa parasiti tara impreuna cu minorul , nu veti mai avea nevoie de declaratia de acord din partea lui.
Binenteles ca ulterior tatal poate formula oricand o actiune de reincredintare, insa pentru admiterea unei astfel de actiuni, este necesar ca tatal sa probeze ca imprejurarile avute de instanta la luarea acestei masuri s-au schimbat.