avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... copie factura?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

copie factura?

Buna seara,va rog sa-mi spuneti daca este legala urmatoarea situatie si daca poate atrage vreo sanctiune de orice fel...in cazul pierderii unei facturi,facandu-se copie dupa cotor conform cu originalul poate fi bagata in contabilitate?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 18:00, 18 Iulie 2011
BODEALEX a scris:

Din moment ce pe copie este mentionat "conform cu originalul" aceasta devine ORIGINAL si tratata ca atare in contabilitatea firmei.

In conditiile in care legea permite editarea facturii in orice forma, adica nu pe formularele impuse de stat asa cum a fost pana in 2007, aceasta poate fi facuta cu ajutorul computerului. Daca emitentul printeaza 100 de exemplare, care este "originalul" ? Nu exista obligatia de a scrie pe factura "ORIGINAL" Avem o factura in 100 de exemplare, iar cel ce primeste poate primi direct 50..
Nu este necesara nici macar remarca respectiva, s-a renuntat chiar la semnatura si stampila.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
kappauser, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
BODEALEX a scris:

Cititi mai cu atentie expunerea de motive "kappauser" .
Aici avem "originalul adica factura alba..am facut copie dupa cea roza..verde."
fapt cafre modifica esential problema , in sensul cum am raspuns eu anterior.

Situatia o vad cam asa: Modul de emitere a facturii reprezinta aplicarea directivelor europene.
In UE insa in multe tari, facture este emisa pe hartie termica, care dupa o vreme nu mai permite deslusirea scrisului. Stiti ce trebuie sa faca cel ce primeste facture? Sa asigure ca datele vor putea fi citite. Cum? Nu are importanta. Iar comerciantul face, imediat dupa ce a primit factura, mai multe copii pe hartie normala sau chiar scaneaza si inmagazineaza pe suport electromagnetic datele, pentru a se asigura ca datele de pe facture nu se pierd. Iar daca s-a pierdut exemplarul primit, are dovezile asigurate. Daca comerciantul roman primeste factura pe o astfel de hartie ce face?

Ramane important un singur lucru. Pe hartia de orice culoare, de orice forma, copiata de pe un exemplar de orice culoare sau direct din computer, trebuie sa poata fi citite datele solicitate de fisc.
Deci un exemplar nu este si nu poate fi facut "original"

D-le Bodealex, si astazi multi oameni, functionari, stiu ca o factura trebuie sa fie semnata si stampilata ca sa fie valabila. Unii chiar pretind "stampila rotunda" . Ori acest lucru nu mai este cerut de multi ani.
Iar treaba cu remarca si semnatura de confirmare este practic tot o reminiscenta ce trebuie scoasa din mintea cetatenilor.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
kappauser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitantier - tipizat sau nu? ContSters156394 ContSters156394 Va salut. Am auzit recent o chestie care m-a uimit si am vrut sa intreb pe cineva in cunostinta de cauza, ca sa lamuresc. Este adevarat ca un chitantier poate ... (vezi toată discuția)
Chitante CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 dupa ce emiti chitanta catre client ramane la cotor foaia verde, intrebare: trebuie stampilat si ce ramane la cotor? a doua intrebare, de la valoare emiti ... (vezi toată discuția)
Chitantiere personalizate teo30967 teo30967 imi puteti spune va rog daca chitantierele cu care se incaseaza intretinerile trebuie sa fie personalizate ? as vrea daca se poate articolul din lege unde ... (vezi toată discuția)