Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
O prietena este PFA (tehnician dentar) si a primit gratuit aparatura de care se foloseste acum de la o alta PFA care si-a incetat activitatea. Insa prietena mea nu vrea sa intampine probleme la un eventual control si vrea ca aceasta aparatura sa fie trecuta in caietul de achizitii.Mai mult, nici consumabilele nu le poate lua pe PFA deoarece nu are facuta "intrarea" pentru aparatura.
Poate face un contract de donatie intre persoana care i-a dat aparatura si ea (ori PFA ori ca persoana fizica)? Si daca da, trebuie autentificat la notar, caci notarii cu care a luat legatura au spus ca donatie nu se poate ci vanzare-cumparare, dar nu este vorba de asa ceva.
Care ar fi rezolvarea situatiei pentru a nu exista probleme la un eventual control?
Multumesc anticipat!
Donatiile se incheie in forma autentica (potrivit articolului 813 C. civ. ).
Cerinta formei autentice constituie o masura speciala de protectie a donatorului care dispune in mod actual si irevocabil de un drept, fara o contraprestatie.
Sanctiunea nerespectarii formei autentice este nulitatea absoluta. Forma inscrisului autentic este deci o conditie “ad validitatem”, nulitatea putand fi invocata de orice persoana, chiar si din oficiu de catre instanta de judecata.
Statul estimativ
Daca donatia are ca obiect bunuri mobile, corporale sau incorporale, acestea trebuie inscrise intr-un “stat estimativ” semnat de ambele parti contractante, inscris in care sunt descrise bunurile, valoarea lor globala (art. 827 C. civ. ).
In ce priveste bunurile mobile, instrainarea acestora prin donatii trebuie sa indeplineasca si conditiile de publicitate imobiliara.
Donatie !
ITD
avocatii au dreptul sa-mi incheie un act de donatie a unui apartament primit de la parinti?
care este forma actului si temeiul legal?
multumesc. (vezi toată discuția)
Donatie/dar manual
dislexic
buna ziua!
am o problema legata de forma donatiilor...
situatia e ceva de genul: mama isi ajuta fiul casatorit cu o suma de bani pentru a-si achizitiona o ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.