avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum duc minorul fara tata in strainatate?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum duc minorul fara tata in strainatate?

Buna ziua,taiesc in concubinaj si avem un fiu de 6 ani.Tatal este plecat in Marea Britanie,si acum trebuie sa mergem si noi.De ce acte am nevoie si ce trebuie mai exact sa fac ca sa putem si noi merge,Sa pot sa-mi duc si copilul?Nu am nici o imputernicire de la el inca.
Va rog sa ne ajutati cu cat mai multe detalii,pt ca trebuie sa mergem cat mai urgent
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:24, 15 Iulie 2011
Problema, asa cum o prezentati d-voastra, are doua solutii ! Daca tatal copilului nu l-a recunoscut pe al mic (adica nu este trecut in certificatul de nastere ), n-aveti treaba cu nimeni ! Pasaport pt. copil si ...Drum bun ! Daca tatal e trecut in certificatul de nastere, aveti nevoie sa va dea o procura pt. a putea parasi copilul tara. Procura o poate da (si) la o reprezentanta diplomatica a Romaniei din Anglia. Asta daca tatal este (si) cetatean roman.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
s_word, utilizator
Daca tatal minorului figureaza in certificatul de nastere al acestuia,aveti nevoie de:
1.-declaratie notariala din partea tatalui care trebuie sa cuprinda:
a.-acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei,
b.- statul sau statele de destinaţie,
c.- perioada acesteia,
d.- scopul deplasării,
e.- ruta urmată până în statul de destinaţie,
f.- indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează sa fie încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care acestea iese din România.
2.-declaratie notariala prin care tatal este de acord cu eliberarea pasaportului individual pentru minor,
3.-pasaport pentru minor.
Declaratiile trebuiesc redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999 , aprobata prin Legea nr. 52/2000 , cu modificarile ulterioare.
Daca tatal minorului nu figureaza in certificatul de nastere al acestuia, aveti nevoie doar de pasaport pentru minor.





Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
s_word, utilizator
Multumesc pentru atentionare!:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului minor din tara fara acordul tatalui doktoru2000 doktoru2000 buna, sunt un nou utilizator si vreau sa stiu si eu cum pot scoate un minor din tara ... adica ..tatal lui este plecat in italia cu jobul si nu poate veni ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura lydya_2004 lydya_2004 buna ziua!as avea si eu o nelamurire si va rog poate cineva sa ma ajute?luna trecuta mai exact pe 06.07.2011 barbatul meu a fost la consulatul Romaniei in ... (vezi toată discuția)
Imputernicire insotire minor pop_maria pop_maria doresc sa stiu ce fel de imputernicire trebuie sa fac mamei mele pentru a putea venii cu copilul meu in afara tarii acolo unde urmeaza sa lucrez de luna ... (vezi toată discuția)