avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anulare nunta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anulare nunta

Am si eu nevoie de un sfat cum pot actiona in judecata pentru recuperarea banilor pe fostul concubin care am stabilit de comun acord nunta am facut precontracte la sala, muzica foto etc si restul de cheltuieli si a venit cu o luna inainte de eveniment sa zica ca nu mai face nimic ca nu il mai lasa parintii. Eu am cheltuit multi bani si ii vreau inapoi amiabil nu se poate cu el deloc. Pot merge in instanta pentru inselatiune sau ce trebuie sa fac. Va rog daca se poate sa ma ajutati. Multumesc.
Alimanescu George a scris:

Conform dispozitiilor Noului Cod Civil, care va intra in vigoare la 1.10.2011, in asemenea situatii se vor putea cere despagubiri de la cel vinovat pentru anularea nuntii.
Evident, dispozitiile Noului Cod Civil nu se vor putea aplica retroactiv, situatiilor nascute inainte de intrarea sa in vigoare.
Totusi, puteti incerca o actiune civila, intemeiata pe raspunderea civila delictuala, reglementata de dispozitiile art.998 - 999 ale actualului Cod Civil.
Principiul aplicabil este simplu : oricine pricinuieste altuia un prejudiciu este dator sa-l repare.

Da, se poate spune ca art. 998-999 C.Civ. ar fi aplicabil.Insa e posibil sa aveti ceva probleme in instanta deoarece nu cred ca exista practica judiciara deloc pe acest aspect.
Va trebui sa argumentati foarte bine actiunea.
Nu cred ca poate fi vorba de infractiunea de inselaciune...
Asadar, nu este recomandabil ( din punctul meu de vedere ) sa procedati asa.Politia nu va poate ajuta cu nimic.

M-am mai gandit putin si pare sa fie vorba de o neintelegere contractuala.Este vorba de o intelegere intre dvs. si el cu caracter patrimonial.Nu ma refer la casatorie, ci la aranjarea problemelor cu nunta ( plata restaurantului, etc).
Poate se mai gandesc si alti colegi avocati si isi exprima parerea.
Va trebui sa faceti si dovada ca ati achitat singura toti banii.Daca aveti chitantele pe numele dvs. si martori ati putea avea succes.
Am facut aceste referiri deoarece daca este vorba de o raspundere contractuala se va exclude raspunderea delictuala.
De aceea ziceam ca poate isi vor exprima parerea ca sa va ajute si alti avocati.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ideea cu raspunderea contractuala este interesanta si inedita.
Intrucat nu exista practica judiciara in aceasta privinta, personal as opta pentru formularea actiunii in ambele sensuri : un capat de cerere principal, intemeiat pe raspunderea contractuala si un capat de cerere subsidiar, intemeiat pe raspunderea delictuala.
Toate precontractele la sala, muzica, foto si care mai sunt, sunt numai pe numele meu si chitantele la fel. Martori sunt foarte multi care stiu situatia si care cred ca ar putea fi citati. Eu vreau acesti banuti inapoi pentru ca sunt ai mei si cred ca exista justitie si pentru astfel de oameni. Vreau sa cred ca avem instante judecatoresti competente. Daca nu poate fi acuzat de inselaciune atunci eu ce asi putea face sau unde se poate incadra fapta lui?
Situatie delicata si..ambigua.
Aici sunt de clarificat cateva aspecte:
- cand ati purces la lungul drum al casatoriei decizia ati luato impreuna?
- la discutiile pregatitoare au participat si parintii?
- aveti un inventar scris al obligatiilor fiecaruia vizavi de eveniment?
Cred ca nu prea aveti cele de mai sus si ...totul este.... la "bunul simt".
Cred ca este bine sa apelati la un mediator: acesta v-a trimite o invitatie la discutie, (chiar de 2 ori, daca refuza sa raspunda la prima) si totul se poate rezolva amiabil sa recuperati doar o parte din costuri.
Daca partenerul refuza, mediatorul v-a intocmi un acord de mediere esuat si cu acesta va puteti prezenta in instanta
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
Ciobanu Vasile, Mediator
Nu sunt tampeni, tampenile sunt acele elemente sociale rigide la alte solutii decat aceea cu parul, cat despre greseli de ortografie sunt convins ca ai si tu destule in toate posturile pe care le-ai scris. Cat despre partea cu judecata nu cred ca se poate face altceva decat un proces lung cu bani cheltuiti in care oricum nu se va rezolva nimic, intrucat se poate deovedii foarte greu implicatia respectivului in planurile de casatorie.

Alte discuții în legătură

Am fost inselat...ajutati-ma cu un sfat.. mar1u5 mar1u5 va salut...is nou pe acest forum sper sa nu scriu prostii dar doresc ajutorul vostru mi-am comandat acu cateva zile de pe un site un dvd auto am vorbit cu omu ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati in repetate randuri si nerestituiti, posibilitate recuperare ciupydci ciupydci Buna seara tuturor! In vara lui 2016, am imprumutat o fosta colega de servici (colega care mi-ar putea fi mama, dupa varsta, si are un baiat de-o seama cu ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un telefon furat Nicu_ro Nicu_ro Mi-am propus sa achizitionez un telefon marca Blackberry si dand o cautare pe google am gasit telefoane noi la un pret acceptabil pe un site specializat de ... (vezi toată discuția)