Alimanescu George a scris:
Conform dispozitiilor Noului Cod Civil, care va intra in vigoare la 1.10.2011, in asemenea situatii se vor putea cere despagubiri de la cel vinovat pentru anularea nuntii.
Evident, dispozitiile Noului Cod Civil nu se vor putea aplica retroactiv, situatiilor nascute inainte de intrarea sa in vigoare.
Totusi, puteti incerca o actiune civila, intemeiata pe raspunderea civila delictuala, reglementata de dispozitiile art.998 - 999 ale actualului Cod Civil.
Principiul aplicabil este simplu : oricine pricinuieste altuia un prejudiciu este dator sa-l repare.
Da, se poate spune ca art. 998-999 C.Civ. ar fi aplicabil.Insa e posibil sa aveti ceva probleme in instanta deoarece nu cred ca exista practica judiciara deloc pe acest aspect.
Va trebui sa argumentati foarte bine actiunea.
Nu cred ca poate fi vorba de infractiunea de inselaciune...
Asadar, nu este recomandabil ( din punctul meu de vedere ) sa procedati asa.Politia nu va poate ajuta cu nimic.
M-am mai gandit putin si pare sa fie vorba de o neintelegere contractuala.Este vorba de
o intelegere intre dvs. si el cu caracter patrimonial.Nu ma refer la casatorie, ci la aranjarea problemelor cu nunta ( plata restaurantului, etc).
Poate se mai gandesc si alti colegi avocati si isi exprima parerea.
Va trebui sa faceti si dovada ca ati achitat singura toti banii.Daca aveti chitantele pe numele dvs. si martori ati putea avea succes.
Am facut aceste referiri deoarece daca este vorba de o raspundere contractuala se va exclude raspunderea delictuala.
De aceea ziceam ca poate isi vor exprima parerea ca sa va ajute si alti avocati.