avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... DIVORT. Casatoriile mixte se desfac la Jud Sector 1?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

DIVORT. Casatoriile mixte se desfac la Jud Sector 1?

Casatorie mixta incheiata la Primaria Sect 5 in 1993. Separati in fapt din 1998. Trei copii minori care locuiesc cu tatal, in Liban din 1994. Din cauza batailor, violentelor fizice si psihice este sotia, cetatean roman, este nevoita sa fuga in Romania pentru a-si salva viata. Consulatul roman de la Beirut o ajuta sa se reintoarca in Romania vazand starea de disperare si vanataile mai vechi sau mai noi...Sotia ar trebui sa solicite desfacerea casatoriei incheiate in 1993 la Jud S1? Nu se mai cunoaste domiciliul actual al sotului din Liban. Ce articol reglementeaza desfacerea casatoriilor mixte?!? Sunt sanse ca instanta sa admita cererea de divort daca separarea sotilor este de 13 ani deja? Multumesc pentru sugestii si comentariile Dvs.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:15, 20 Iulie 2011
din interpretarea art. 607 c.p.civ competenta este judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul sotia reclamanta (cetatean roman cu domiciliul actual in Romania ). Daca nici sotia reclamanta nu avea domiciliul in Romania era competenta judecatoria sector 1 conform art 150 coroborat cu art 155 din L 105/1992.
Multumesc pentru ajutor! Mai are altcineva alta parere? Ati avut spete de divorturi "mixte" ?!? As vrea sa stiu cam care sunt termenele?
N-am alta parere, ci sunt de acord cu @ cassy (dar pare ca aveti nevoie si de o confirmare)

L 105/1992
Art. 155. - În cazul în care instanţele române sunt competente (..)şi nu se poate stabili care anume dintre ele este îndreptăţită să soluţioneze procesul, cererea va fi îndreptată, (...) la Judecătoria sectorului 1 ...

Deci nu e automat competenta Jud. s. 1, ci numai daca nu se poate stabili competenta altei instante. (daca ati auzit altceva, nu ma mira; sunt unii care vorbesc pentru ca nu pot gandi si li-i urat altfel).

Ia sa vedem, putem stabili care anume judecatorie e competenta?

Art. 607 c. proc. civ - Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul.

Iata ca am gasit-o = judecatoria de la domiciliul reclamantei

Termene? Dupa cum i-o fi norocul. (vedeti pe portalul instantelor de judecata cam ce termene se dau la judecatoria competenta).
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania fara domiciliu in ro al italianului emivivid emivivid Bine v-am gasit! Apelez la voi ptr un sfat ptr o prietena. Acum 5 ani s-a casatorit cu un italian (de forma, ptr cetatenie, intre timp a regretat gestul... ... (vezi toată discuția)
Pot cere divortul de cetatean strain in romania? bendis2 bendis2 Casatoriti in Romania, ultimul domiciliu comun in Canada, domiciliul petentei in Romania de peste 1 an, am un minor nascut in Romania. Pot cere divortul in ... (vezi toată discuția)