avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil

incredintarea bebelusului de 10 luni cui ii ramane in caz de despartire a doi parinti necasatoriti? mamei sau tatalui?sunt impreuna de aproape 2ani,el e violent si vorbeste foarte urat cu ea de fata cu copilul ,nu e nici fumator nici nu serveste alcool,are probleme grave psihice,o ameninta..ce tre sa faca mama copilului daca vrea sa plece poate intr un centru maternal, iar copilul sa ramana la ea,el avand dreptul la vizita doar in prezenta mamei copilului?astept un rasp urgent va rog
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 19:26, 17 Iulie 2011
In privinta incredintarii , daca tatal figureaza in certificatul de nastere al minorului, mama trebuie sa formuleze o actiune pe rolul instantei prin care sa solicite incredintarea minorului spre crestere si educare si stabilirea unei pensii in favoarea acestuia.
Instanta competenta:instanta de la domiciliul paratului.
Taxa de timbru: 6.00 lei si timbru jud. de 0,30 lei.
Probe:-inscrisuri, interogatoriul paratului, martori ( care nu pot fi rude si afini pana la gradul 3 inclusiv), ancheta sociala.
In privinta stabilirii relatiilor personale cu minorul de catre tata, acesta poate solicita in cadrul actiunii de incredintare, stabilirea unui program de vizita al minorului sau oricand pe cale separata.
Avand in vedere varsta minorului ( 10 luni), tatal are sanse minime sa obtina acum un program de vizita cu luarea acestuia in domiciliu, astfel ca probatoriile vor trebui administrate in maniera in care sa rezulte ca la aceasta varsta nu este in interesul minorului ca acesta sa fie luat din domiciliul mamei si totodata ca tatal sufera de grave afectiuni psihice care pun in primejdie sanatatea si integritatea fizica a minorului.
Angajati avocat.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Mama trebuie sa depuna in instanta o actiune de incredintare a copilului.
Instanta judecatoreasca,in functie de probatoriul administrat in cauza (inscrisuri,martori,interogatoriu,ancheta sociala care se efectueaza obligatoriu in astfel de cazuri),avannd in vedere conditiile de crestere si educare ale fiecaruia dintre parinti (locuinta,chiar si cu chirie,loc de munca,venituri etc.),va decide carui parinte ii va incredinta spre crestere si educare,minorul.
Insa tinand seama de comportamentul violent al tatalui,faptul ca acesta ar avea unele probleme psihice ( ceea ce va trebui dovedit cu un certificat medical) si varsta foarte frageda a copilului,mama are sanse sa ii fie incredintat ei.
Cred ca e important si daca afectiunea psihica se justifica cu acte date de medicul de specialitate. In functie de gradul afectiunii, ORICE persoana poate cere la judecatorie declararea incapacitatii persoanei bolnave Aceasta ar putea simplifica f mult lucrurile. Daca e cazul, repet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de incredintare a minorului nicusor george nicusor george cum sa formulez o cerere de incredintare a minorului catre mama ,acesta fiind in crestere la tata prin hotarare judecatoreasca definitiva.Mentionez ca ambii ... (vezi toată discuția)
Custodie bebelus 2 luni alinachr alinachr Buna seara, Problema mea e urmatoarea, eu si prietenul meu avem impreuna un baietel de 2 luni (are numele lui). Din varii motive pe care nu le detaliez aici, ... (vezi toată discuția)
Reincredintarea minorului la tata fam. divortata avand o minora de 9 ani an custodia mamei iar an prezent este an custodia tatalui pt. ca mama a lasato de mai multe ori la tata deoarece ... (vezi toată discuția)