Dupa noile modificari ale Codului de proc.civ. (art.1 pct.1^1) cererile ce au obiect "pretentie", sub 2000 RON inclusiv "Judecatoria este prima si ultima instanta care judeca".
Deci; Sentinta este irevocabila fara drept de recurs,
Nemultumitul care considera ca Sentinta este netemeinica si nelegala, poate uzita de calea de atac "Contestatie in anulare"?, In motivarea contestatiei aratand de fapt motivele de recurs, daca Sentinta ar fi fost data cu drept de recurs.#-o
Justitiabilii pot uzita in continuare caile extraordinare de atac, atunci cand in speta concreta se circumscrie cerintelor textului de lege care reglementeaza contestatia in anulare, cale de atac ce poate fi promovata impotriva hot. irevocabile: cand procedura de chemare a partii pentru ziua cand s-a judecat cauza nu a fost legal indeplinita si cand hotararea s-a dat cu incalcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
Personal consider ca se poate invoca in situatia dvs. si art. 318 al. (1) CPC - cand hotararea data este rezultatul unei greseli materiale, pentru ca pronuntand o hotarare irevocabila judecatoria se comporta ca o instanta de recurs dupa mica reforma.
Nu puteti in schimb invoca in contestatia in anulare alte motive decat cele aratate - nu veti avea libertatea de motivare a unui recurs. Statistic doar circa 1% din aceste cai extraordinare de atac se soldeaza cu admitere...
"...Literatura juridica considera ca dispozitiile art.321 c.proc.civ. "prevad un caz special de putere de licru judecat". Intr-adevar, ceea ce constituie caz intr-o contestatie in anulare este lipsa de legalitate a hotararii ce se ataca.
In cazul contestatiei speciale, deoarece vizeaza "numai hotarari irevocabile, hotararile care se pronunta, nu sunt susceptibile de recurs ".( Drept procesual civil autor Florea Magureanu).:(
Contestatie in anulare
bcory
Buna seara,
Doresc sa va expun urmatoarea speta: am deschis un proces avand ca obiect contestatia in anulare a unei hotarari definitive si irevocabile, insa ... (vezi toată discuția)