avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Introducerea prin Legea 202/2010 a pct.1^1 la Art.1 ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Introducerea prin Legea 202/2010 a pct.1^1 la Art.1 din C.proc. civ, Este "Constitutional"?

Daca ne raportam la disp. art.20 respectiv art.21 din Constitutie, deasemeni si la prevederile aer.6 din CEDO, "DREPTUL LA UN RECURS EFECTIV", "solutionarea cererilor si de o instanta erahic superioara", chiar si cea mai inalta instanta nationala.
Intrebarea: este constitutional art.1 pct.1^1 din C.proc. civ.???#-o
cind a fost pronuntata hotarirea ?
ati luat o copie din arhiva? in ce data?
va intreb pt. ca mai am niste idei.
Hotararea mi-a fost comunicata la 12.07.2011. Dar s-a pronuntat la 16.05.2011.
Chiar azi am purces la o Contestatie in anulare "caz special''de admisibilitate, pentru ca prima instanta si ultima este Judecatoria. Sper sa pot fructifica motivele de recurs in contestatie in anulare cu rejudecarea fondului.
eu va multumesc pentru raspunsuri si consultari..
Mai demult ati postat ceva similar si era vorba despre faptul ca s-a judecat cauza in lipsa reclamantului.
Acum este vorba de o alta speta? Nu au fost probleme de procedura ?
Daca singurul motiv de ataca aceasta hotarire este "incalcarea vadita a legii' , atunci nu cu contestatie in anulare trebuie sa atacati hotarirea.
Pentru nu va incadrati nici in 317 c.pr.civ. nici in 318 contestatia speciala.
Eu v-as sfatui sa o atacati cu recurs sa o faceti urgent azi 28.07 pentru ca este ultima zi , eventual sa depuneti la posta.
Recursul il formulati ca si cum ar fi prevazuta aceasta cale de atac in c.pr.civ..
Dupa actualul c.pr.civ. recursul este inadmisibil, de aceea va trebui sa invocati exceptia de neconstitutionalitate a art. din c.pr.civ. care nu va mai permite calea de atac a recursului prin modificarea adusa de legea din 2010.
Exceptia o veti putea invoca la primul termen .
Pe calea exceptiei veti sustine faptul ca este neconstitutionala imposibilitatea de a ataca cu recurs o hotarire intr-un litigiu sub 2000 lei dar totusi data cu incalcarea legii. Neconstitutionalitate in raport de art.21 Const. completat cu incalcarea art.13 al Conventiei si art.6.1 pt. ca in jurisprudenta CEDO prin proces echitabil se intelege si "legalitatea hotaririi".
Deci asa cum v-am scris si mai sus, atunci cind hotarirea primei instante este nelegala, este incalcat art.6.1, iar art.13 impune existenta unui "recurs efectiv" (care in legea nationala poate fi numit apel, recurs sau altfel, dar sa existe calea de atac).
Pina la termen va mai trimit jurisprudenta aCurtii Constitutionale cu art.6.1, art.13 si legalitatea hotaririi.
Ar fi totusi bine sa faceti si plingere la CEDO caci nu se stie cum se va termina in instantele nationale.
Va multumesc pentru raspunsul promt. Voi face cum este mai bine,,,Pentru CEDO am suficient timp. Orice cerere indiferent de titulatura si indiferent adresata unei instante fara competenta materiala sau teritoriala, se intrerupe termenul...Oricum voi ataca cu Contestatie in anulare, "Caz special",atunci cand "H" este data in prima si ultima instanta si "H" este irevocabila.(in speta invocata fiind vorba de interpretarea gresita a disp. art. 1000 C.civil, si a disp. L.230/2007, HG.Nr.1588/2007 si a disp. Statutului Asoc.de Prop.)#-o
Pe ce articol din c.pr.civ. ati intemeiat cererea?
Nu este caz special de contestatie in anulare.
Contestatia in anulare speciala reglementata de art.318 se refera la eroare materiala si omisiunea... , cazuri de nulitate..
Pentru nelegalitatea hotaririi este caz de recurs.
Nu cred ca cererea pe care ati introdus-o numita contestatie in anulare o veti putea reboteza recurs, sau poate?
Mai aveti posibilitatea ca la primul termen sa modificati temeiul juridic in art.13 al Conventiei , sa invocati si exceptia de neconstitutionalitate.
Va rog sa aruncati o privire si pe forumul cu CEDO pe la pagina 3 sau 4 ceea ce am postat eu ref.art.13.
mai discutam.

Alte discuții în legătură

Inainte de cedo, putem desfiinta in instanta nationala o hotarire irevocabila solutionata cu incalcarea dreptului la un proces echitabil ? – in tem. art.13 recursul efectiv eugen82 eugen82 Va solicit parerea cu privire la urmatoarea lipsa in c.pr.civ – contestatia in anulare (in opinia mea): Hotarire irevocabila, recursul respins si ... (vezi toată discuția)
Ce cale extraordinara de atac se poate promova ? Diana Ramona Diana Ramona In cazul unei plangeri contraventionale ptr o fapta prevazuta de OUG 195/2002 , s-a solicitat odata cu formularea acesteia , si judecarea in lipsa , cu ... (vezi toată discuția)
Prioritate drept european cedo fata de c.pr.civ.????? eugen82 eugen82 Art.20 alin.2 Constitutie raportat la Conventia CEDO prevede aplicarea cu prioritate de catre instante a Conventiei fata de legile interne. Este sau nu ... (vezi toată discuția)