avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pasivul succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pasivul succesoral

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati cu niste detalii referitoare la dezbaterea unei succesiuni. Speta este urmatoarea. X, unic mostenitor al parintilor lui, moare in februarie 2011. X are doi copii, primul dintr-o relatie si al doilea din timpul casatoriei cu Y. Y ii supravietuieste. Primul copil doreste ca el, fratele de tata si Y ( sotul supravietuitor) sa demareze dezbaterea succesiunii. X a avut un apartament in oras, cumparat in timpul casatoriei cu Y si pamant la tara ( 15000 mp), mostenit de la parinti, pentru care are certificate de mostenitor, dar a avut, de asemenea, si datorii:
- impozit pe profit datorat inca din 2009 ( pentru 2008) catre stat, ca urmare a activitatii unei firme de constructii care in prezent nu este desfiintata dar n-are nici activitate;
- un imprumut luat de X, ca persoana fizica de la o banca. Dupa deces, banca a solicitat copie dupa certificat si de atunci n-au mai zis nimic
-un imprumut luat de sotul supravietuitor (Y), in timpul casatoriei cu X.

Si acum intrebarile:
a) Este recomandat, avand in vedere existenta datoriilor ca mostenirea sa fe acceptata sub beneficiu de inventar?
b) Cum se face dovada existentei pasivului succesoral in fata notarului, avand in vedere ca probabil copilul rezultat in urma unei relatii va spune ca nu-l intereseaza datoriile ci doar cota pe care trebuie s-o mosteneasca.
c) Imprumutul luat de sotul supravietuitor este considerat a fi doar datoria lui sau si datoria decedatului, avand in vedere ca l-a contractat in timpul vietii acestuia si au achitat ratele impreuna?
d) Cum se face dovada ca imprumutul luat in nume propriu a fost stins ca urmare a acoperirii de catre o eventuala polita de asigurare. Repet, dupa ce a primit certificatul de deces, banca nu a mai dat niciun semn de viata.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: owner , utilizator 16:51, 19 Iulie 2011
Datoriile firmei sunt doar ale firmei. Societatea comerciala are personalitate juridica distincta de personalitatea juridica a asociatilor. Prin urmare, datoriile firmei se platesc din patrimoniul societatii, iar daca societatea nu are bunuri in patrimoniu, asociatii (intre care intra si mostenitorii) pot hotara majorarea patrimoniului prin aporturi proprii.
Inventarul cade in sarcina mostenitorului care accepta succesiunea sub beneficiu de inventar, dar este realizat de notar sau un delegat al sau. Termenul pentru facerea inventarului este de 3 luni, la care se adauga un termen de 40 de zile in care mostenitorul urmeaza sa delibereze asupra acceptarii sau renuntarii la succesiune.
In acest sens puteti vedea dispozitiile art.704 si urmatoarele din Codul Civil si art.70-74 din Legea nr.36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala.
Celelalte probleme, zic eu, trebuie rezolvate pe rand si, in cazul in care apar piedicile pe care le anticipati dvs., cautate solutii atunci.
Si notarul are abilitatea de a solicita aceste relatii prin formularea unor adrese catre institutiile respective.
In situatia in care nu se pot strange toate dovezile privind pasivul succesoral, exista posibilitatea completarii ulterioare a certificatului de mostenitor.

PS: In pasivul succesoral intra si cheltuielile de inmormantare.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsurile oferite

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Overdraft nicacarmen nicacarmen Sotul meu avut un card overdraft.A decedat in luna noiembrie.Nu a avut a asigurare,era un card de salarii. M -a sunat de la banca sa platesc.Nu am facut ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga banca sa platesc? ron_ada ron_ada Sotul meu aveau un credit la o banca. A murit. Polita nu acopera cauza si banca m-a anuntat ca trebuie sa platesc rata in continuare. Daca nu platesc se ... (vezi toată discuția)
Declartie acceptare succesiune elenaelisa elenaelisa Va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez pt a face un certificat de mostenitor cu costuri cat mai mici. Am inteles ca trebuie facuta aceasta declaratie si ... (vezi toată discuția)