avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general creante
Discuție deschisă în Contabilitate în general

creante

buna ziua

ma confrunt cu urmatoarea problema

o sa emitem o factura de echipamente catre o societate( SC X SRL)
SC X SRL la randul ei va emite o alta factura catre SC Y SRL
societate noastra va incasa creanta de la SC Y SRL.

se va face cu contract de cesiune dar nu stiu cum sa interpretez aceasta speta si nu stiu cum sa inregistrez in contailitate :(#-o

va multumesc
Cel mai recent răspuns: sc monterey srl , Contabil 22:40, 29 Iulie 2011
Incercati sa obtineti Bilet la ordin (cu girul respectivei societati) si-l treceti prin contul 5113, care se va inchide la incasarea efectiva prin banca.
Importanta e contabilitatea analitica, nu cea financiara, atunci cand doriti sa stiti exact cine va e dator.

Succes!
Daca apelati la metoda biletului la ordin, atunci puteti sa renuntati la cesiunea de creanta, pentru ca se pot suprapune, in functie de circuitul biletului la ordin.
Ca sa nu renuntati la cesiune, este doar o plata oarecare, astfel el este emis de Y direct catre dumneavoastra. Aveti notele contabile la sfarsit.
Ca sa renuntati la cesiune, biletul ar trebui sa aiba circuitul: Y- plateste catre - X - care plateste catre dvs. Astfel dvs. va incasati factura emisa catre X, beneficiarul dumneavoastra isi incaseaza factura emisa catre Y, si circuitul se inchide. Asta in cazul in care vorbim de aceeasi suma pe ambele facturi. Daca X isi pune adaos, atunci ramane acest bilet, iar diferenta ramane sa si-o incaseze separat firma X.
Notele contabile la primirea bo:
413=4111analiticX la primirea bo
5113=413
5121 = 5113 la incasarea prin banca.
Nota: daca il girati mai departe, trebuie sa faceti
la primirea bo
5113=4111.analiticX si concomitent
401.analiticfurnizor=403
la scadenta
403=5113

In cazul in care faceti cesiunea de creanta, inseamna ca acceptati schimbarea debitorului printr-un contract tripartid, care se poate face:
461.analiticY=411.analiticX
Consideram o plata normala, cu ordin de plata:
5121 = 461.analiticY
Consideram plata cu bo:
413=461analiticY la primirea bo
5113=413
5121 = 5113 la incasarea BO prin banca
Pentru @fpopleanu: Contabilitatea e de 2 feluri: financiara (clasele 1-8), obligatorie, si de gestiune (clasa 9), optionala. Astfel, nu exista baze de comparatie intre "contabilitatea analitica" si cea financiara. Cu consideratie.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
sc monterey srl, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bo girat OanaLH OanaLH Buna ziua, Un client care avea sold debitor mi-a girat un bilet la ordin care trebuia sa-l incaseseze de la un client al sau! Acum am incasat biletul dar nu ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune de creanta croitoru raluca croitoru raluca buna ziua contractul de cesiune de creanta este legal? am urmatoare speta: societatea noastra( SC Z SRL) livreaza echipamente catre SC X SRL in baza ... (vezi toată discuția)
Bo vidiva vidiva primesc un bilet la ordin pe care il girez catre o alta societate . eu cu ce raman, ca document justificativ si ce inregistrari ar trebui sa fac ? multumesc ... (vezi toată discuția)