In anul 2005 in calitate de administrator al unei firme, am incheiat un contract cu Orange SA, dupa o perioada nu am mai platit ramanand restant cu 2 facturi. Eu in iunie 2006 am cesionat patile pe care le mai detineam in firma printr-un act aditional la statut, act in care la art.2 era trecut faptul ca eu ma radiez din functia de administrator si se numeste administrator noul proprietar. Acest act are incheiere de data certa la un notar public.
In ianuarie 2008 Orange a cesionat creanta catre EOS KSI, care in momentul de fata a deschis un proces si am primit citatie, pe numele firmei (neaparand numele meu), dar la adresa mea, adresa care candva a fost a firmei dar acum nu mai este.
Intrebarea mea este urmatoarea: Daca eu am cesionat partile mele sociale si am documentul notarial in care scrie ca sunt radiat din functia de administrator si se numeste altcineva, in momentul de fata eu mai raspund, trebuie sa ma prezint? In mod normal in momentul in care a semnat acel act, trebuia sa preia firma cu tot, cu creante, debite, absolut tot. Ma poate ajuta cineva ?
fara sa fi studiat contractul de cesiune incheiat la vremea respectiva, din practica va pot spune ca printr-un astfel de act cesionarul (cel care a cumparat firma) preia totoadata activul si pasivul acesteia, aspecte care de obcei se si consemneaza in actul de cesiune, exista doar cazuri izolate in care se dispune altfel.
daca va incadrati in prima ipoteza, categoric nu puteti fi obligat la plata, prin apararea pe care o veti formula la instanta invocati exceptia lipsei calitatii procesuale pasive in cadrul acestui litigiu si depuneti in probatiune atat contractul de cesiune precum si incheierea judecatorului delegat la Oficiul Registrului Comertului cu privire la inregistrarea acestei mentiuni.
Nota: recomand ca pe viitor cand veti mai incheia astfel de acte apelati la serviciile unui specialist care sa va asiste pentru a evita orice fel de surprize neplacute ulterior.
Succes!
av. Teslevici
Societatile de recuperari creante folosesc intimidarea clientului prin diverse metode in special cu adese nenumarate cu plangeri la diverse institutii, sfatul meu este sa nu va speriati sa sa-i lasati sa-si consume energiile si numai in cazul in care ve-ti primi citatie de la judecatorie sa va prezentati si sa aratati contractul de cesiune si mentiunea prin care a fost inregistrat la registru comertului.
Multumesc de informatii. Problema este ca dupa ce s-a facut actul prin care am cesionat si m-am radiat la notar, eu am incercat sa fac modificarile la registrul comertului dar nu mi -sau acceptat spunandu-mi-se ca numai noul asociat si administrator pot inregistra modificarile, ceea ce nu stiu daca a facut.
daca doar ati semnat cesiunea dar nu ati inregistrat actul la Registrul Comertului, aceasta nu este opozabila tertilor si raspundeti dvs ca administrator in continuare, intrucat dvs figurati la Registru. Cand ati semnat cesiunea nu ati modificat si sediul societatii? Sau ati fost de acord ca societatea sa-si pastreze acelasi sediu, unde este probabil domiciliul dvs?
Grava situatia. Va sfatuiesc sa mergeti la ORC sa solicitati un certificat constator care sa prezintea starea actuala a fisrmei ( sediu, administratori, etc) Costa 45 de lei si vi-l da pe loc.
Am cesiunat un srl.
Jimmy74
Buna ziua,am o nelamurire va rog
anul trecut am cesionat srl.la ca eram asociat impreuna cu sotia,eu fiind administrator,problema este ca am avut o datorie ... (vezi toată discuția)