Buna ziua! As vrea sa stiu daca in Romania este obligatorie Plata asigurarilor de sanatate. Daca da, cine ma poate obliga sa merg la Spitalele de Stat pentru a ma trata? Va multumesc pentru timpul acordat si raspunsuri.
1. Nu va obliga nimeni, ca persoana fizica, sa platiti contributia la sanatate.
2. Dar nici nu veti putea beneficia vreodata de serviciile medicale oferite de stat.
1. OUG 150/2002 nu spune ca sunteti obligata, ca persoana fizica, sa platiti asigurarile. OUG au putere de lege.
2. Intre timp a aparut Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii care spune si ea acelasi lucru: daca vreti sa beneficiati de serviciile medicale trebuie sa platiti contributia la sanatate.
3. Contributia la sanatate este platita obligatoriu de acele persoane fizice care au un contract individual de munca, obtin venituri profesionale din alte contracte sau din activitati independente etc.
4. Daca dvs. sunteti salariata atunci angajatorul este obligat sa va retina si sa plateasca contributia la sanatate.
5. Eu am presupus ca dvs. nu aveti nici un venit si de aceea v-am raspuns ca nu sunteti obligata sa platiti contributia la sanatate.
6. Daca vreti sa va informati mai bine cititi Legea 95/2006.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Vreau sa fiu asigurat
Marti
Buna,
Daca o persoana a lucrat si si-a intrerupt contractul iar dupa o luna si jumatate iar s-a angajat la o firma, iar ea vrea sa fie asigurat si sa fie ... (vezi toată discuția)