avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testamentul poate fi atacat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testamentul poate fi atacat?

Este vorba despre o persoana in virsta vaduva fara copii, dar cu frate si nepoti :
un nepot dupa frate si inca un nepot dupa o sora decedata.
Doamna a facut un testament privind un apartament in favoarea nepotului dupa sora decedata. I s-a spus ca fratele si nepotul fiul fratelui ar putea ataca acel testament.
Este sau nu asa?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:20, 19 Iulie 2011
Testamentul nu poate fi atacta decat la moartea testatoarei. Efectele se produc la decesul dansei, fiind un act pentru cauza de moarte. Nu poate fi vorba de cele spuse de mine din punctul dvs de vedere, partea adversa , daca doreste sa l atace va putea invoca aceste lucruri. Oricum sarcina probei incumba celor care tagaduiesc testamentul. Puteti scoate si un certificat medical dar , atunci cu atat mai mult faptul ca ati simtit nevoia sa faceti acest lucru, inseamna ca este ceva putred si ar fi pana la urma in favoarea celorlalti.
Bun am inteles ca pot ataca testamentul, dar tocmai asta era intrebarea, ce motive reale cuprinse in codul civil si cu sanse de reusita ar putea exista?
Fiind autentic, viciu de consimtamant.
Faptul ca doamna este in toate mintile poate fi dovedit cu destui martori si nici ceilalti nu ar indrazni sa sustina ca nu ar fi fost asa la semnarea testamentului la notar.
Viciu de consimtamint? Cum adica? a fortat-o notarul sa semneze?
In cazul de care vorbesc doamna in cauza intreaga din toate punctele de vedere doreste sa favorizeze un anumit nepot pt. ca asa considera dinsa, pt. ca acel nepot are familie si nu are unde locui si pt. ca a ajutat-o in permanenta.
Alte motive mai serioase de atacare a testamentului pot exista? altele decit cele subtiri cu viciul de consimtamint sau sugestia?
Nu este vorba ca notarul a fortat o, notarul a luat la cunostinta prin propriile simturi ca testatoarea a cerut intocmirea actului, l a citit si a consmitit la autentificarea lui.

Asa suna incheierea de autentificare: a consimtit. Nu va mai repet ... dar fiind autentic altceva nu se poate invoca.

Alte discuții în legătură

Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Mostenire iulianamaria iulianamaria Buna ziua. Am o intrebare. De un an de zile am grija de o batrana, care e si vecina cu mine. Tot acum un an, am fost impreuna la un notar si a semnat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament ASPAZIA ASPAZIA Mentionez ca sunt legatara universala a tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei care m-a crescut. Am fost in tutela dansei pina la terminarea ... (vezi toată discuția)