avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obtinerea unei apostile pt. certificatul de casatorie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obtinerea unei apostile pt. certificatul de casatorie (am rezidenta in strainatate)

Trebuie sa obtin o apostila dupa certificatul de casatorie, locuiesc in strainatate si se pare ca Ambasada nu ofera astfel de servicii si oricum probabil ar dura mai mult timp astfel.

Intrebarea mea, daca trimit documentul unor rude (sau unei firme care se ocupa de asa ceva) din RO prin curier rapid , pot acestia sa faca o apostila sau li se va cere o procura notariala ? Nu stiu cum se procedeaza in astfel de situatii, daca se pot obtine astfel de documente prin intermediul unor terte persoane sau daca se pot obtine doar personal/prin procura.

Va rog doar raspunsuri avizate !

Multumesc
Cel mai recent răspuns: dan_daniel , utilizator 10:51, 22 Iulie 2011
iulik800 a scris:

Buna,eu sunt in italia si acum 1luna mama mea, mia tradus hotarerea de divort din limba romana in limba italiana( imi trebuia) si a fost la notar in care mi-a facut toul el:adica -mia tradus actele -mi le-a legalizat la notar -a fost la tribunal si lea stampilat si plus -mia pus apostila pe toate actele.La notar faci totul si nu iti trebuie procura pentru a imputernici pe rude.;)



Ok, acum sunt un pic confuz: :sorry: Persoana dinainte mi-a raspuns ca nu se poate apostila decat prin intermediul procurii notariale, din relatarile dvs. se pare ca s-ar putea si prin intermediul unor rude.
Alta problema ar fi poate si faptul ca in cazul meu nu am rude de gradul I (parinti sau frati ) cu domiciliul in Romania, eu ma gandeam sa apelez la un unchi care ar putea sa ma ajute.

Intrebarea mea ar fi, in cazul dvs, mama avea facuta o imputernicire notariala ca sa mearga sa faca acele acte sau s-a putut si fara?

Mersi pt. raspuns !
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
dan_daniel, utilizator
kappauser a scris:

Nu este obligatorie procura notariala la ambasada si legalizarea tot acolo.
Puteti face la orice notar din tara respectiva si la preturi mai mici. Chiar si apostila se poate obtine acolo.
Daca platiti la ambasada, trimiteti in Ro si in Ro mai platiti din nou pentru alte acte, ajungeti cu siguranta mai scump.
Personal am avut ocazia aceasta. Consulatul Roman a pretins niste taxe care m-au lasat cu gura cascata. Mergand la un notar la intamplare am obtinut documentele pentru mai putin de jumatate din taxele pretinse de romanasi.


Pai conform unor informatii citite pe internet, nu stiu cat de veridice sunt, astfel de apostile de la Haga se pot emite doar de prefecturi, tribunale , etc. , nu pur si simplu de orice notar (mai ales din alta tara):sorry:

Pe site-ul ambasadei Romaniei de aici vad ca apare "aplicare apostila" la categoria de servicii consulare pentru doar 35 Euro ceea ce ar fi super dar mi-e teama ca nu e vorba de apostilarea cu apostila de la Haga, alte servicii sunt cotate la 100 de euro sau mai mult.

Oricum , am sa incerc sa sun maine dimineata poate aflu mai multe informatii, ar fi bine de stiut totusi daca as putea sa fac apostilarea pe cont propriu pentru ca sunt sigur ca e mai rapid asa decat sa trimita ambasada documentele prin intermediul canalelor lor si probabil si mult mai ieftin.
Nu a avut procura pentru legalizarea si traducerea hotarerii,a fost la notar si a rezolvat totul,iar cu apostila (apostila o rezolva notarul) nu mia trebuit sa merg sau sa sun la ambasada a facut totul notarul,iar dupa ce lea scos mi lea trimis prin atlasib,inainte sa faci poti vb cu ruda ta sa mearga la un notar si sa ii dea mai multe informatii,eu sunt din Galati,
Da, asta e o idee buna, o sa incerc sa caut niste numere de telefon de notari de la mine din oras si o sa intreb direct telefonic daca ma pot ajuta, sper ca da

=D>
iar cu apostila (apostila o rezolva notarul)


Nu stiu unde va face dvs. notarul apostilarea.

Incepand cu data de 1 Noiembrie 2004, procedura de apostilare/supralegalizare a documentelor romanesti a trecut in competenta Prefecturilor si Curtilor de Apel, care sunt singurele autoritati romanesti care au in momentul de fata drept de apostila.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters98245, utilizator

Alte discuții în legătură

E valabila procura italiana fara apostila? motoc18 motoc18 prietenul meu este plecat in italia si ma lasat sa_i vand masina (vezi toată discuția)
Apostila pe procura? stelianacorla stelianacorla Buna seara, fiul meu a facut o procura legalizata la un notar in Germania pt. ca eu sa-i pot preschimba in RO certificatul de nastere vechi cu formatul nou ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere in olanda bufa bufa Pentru ca certificatul meu de nastere sa fie valabil in strainatate ,in Olanda,cum trebuie sa prochedez ? Multumesc (vezi toată discuția)