avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Drepturile si obligatiile unui martor intr-un proces ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Drepturile si obligatiile unui martor intr-un proces penal

Sunt citata ca martor intr-un proces penal,pentru Fond( ce inseamana asta ? ). In citatie scrie ca " Partea citata are dreptul la un aparator cu care sa se prezinte la termenul fixat.In cazurile prevazute de art.171 alin 2 si 3 Cod Procedura Penala,apararea este obligatorie,iar in cazul in care partea nu isi alege un aparator cu care sa se prezinte la termenul fixat,li se va desemna un aparator din oficiu.In vederea exercitarii dreptului de aparare,partea citata poate sa consulte dosarul aflat in arhiva instantei." Intrebarea mea este de ce am nevoie de un aparator daca sunt chemata in instanta in calitate de martor? Si inca ceva,citatia mi-a fost trimisa la o adresa la care eu nu mai locuiesc de 2 ani,eu nu am semnat pt ea ,si acum vreo 2 ani si jumatate cand am fost chemata sa dau o declaratie in acest caz am spus si chiar am semnat (dupa ce am dat declaratia) ca nu vreau sa apar ca martor la proces. Nu vreau sa particip la acest proces,ce optiuni am?
Astept sfaturi si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: protrek , utilizator 12:08, 6 Martie 2013
Pai pe rand am luat, de fapt am luat doar partea cu pasaportul, si imi mentin ideea inafara de declaratia la notar, celelalte nu au o asa mare valoare mai ales dupa aderarea Romaniei la Comunitatea Europeana, nu mai este necesar pentru o deplasare in tarile membre nici pasaportul, nici invitatia. Iar creatoarea topicului a mentionat ca nu pleaca cu avion sau autocar ci se duce cu masina, ce face aduce ca proba bonurile de la benzinarii ?:)
Iar biletul de avion/autocar nu demonstreaza prea clar ca respectiva persoana nu va fi in tara, putand doar sa cumpere biletul si sa nu plece nicaieri(ce simplu i-ar fi fost lui Sorin Ovidiu Vantu daca era asa... scapa cu 100euro biletul de avion in loc sa plateasca amenzile pentru neprezentare).
Vantu avea calitate de faptuitor saracu!
Aici lucrurile se schimba.
Se putea merge(daca nu s-a intamplat, nu stiu) pe interdictia de a nu parasi tara.;)
Nu putea sa cumpere un bilet de avion si ...gata!
Nu?
Or'ş'cât!;)
Buna ziua! Si eu sunt in aceeasi situatie, citat ca martor intr-un proces penal pentru infractiuni privind circulatia pe drumurile publice. Mai acum cateva luni, intr-o noapte, am fost oprit de catre un ag. de circulatie in apropierea spitalului Sf. Ioan rugat fiind sa-l urmez pana in incinta unde dupa cat am inteles se recoltau probe de sange unui alt sofer angajat intr-un accident de circulatie. Am fost adus pentru a da o declaratie dictata chiar de unul dintre agentii de circulatie, cu toate ca eu nu aveam cunostinta de cauza cu privire la acest accident. Intrebarea este:Acum ca sunt citat in procesul penal impotriva acelui sofer, eu vreau sa declar exact faptele care s-au intamplat atunci, adica situatia in care am fost pus de politie, pur si simplu racolat dupa strada pentru a declara ce au vrut politistii si stiti ca nu prea este loc de intors cu ei.
Deci eu voi declara faptele petrecute cu adevarat si nu ceea ce mi s-a dictat la politie, care sunt solutiile ca eu sa nu am treaba cu acest caz?
Oricum va trebui sa mergeti la proces.
Trebuie sa declarati adevarul.
O sa va intrebe instanta daca va mentineti declaratiile date anterior.

avocat Claudiu Lascoschi
Da stiu asta! Am reusit sa vorbesc si cu cel in cauza si el are martori, prieteni de-ai lui care erau la momentul respectiv in mashina, care pot declara ca eu nu am vazut accidentul si nici macar pe el. In situatia asta nu prea am loc de intors si trebuie sa spun la audiere ce si cum s-a intamplat defapt.

Va multumesc mult pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Declaratie mincinoasa stefyy_al stefyy_al Buna ziua !! Am si eu o problema , pe scurt , sunt martor al partii vatamate , am fost la politie , am dat o declaratie , ideea este ca mi'a fost dictata , ma ... (vezi toată discuția)
citatie pentru prezentarea ca martor in instanta marcyz marcyz Buna ziua. In urma a unui accident rutier intre 2 masini soldat cu victima, eu sunt chemata ca martora in procesul de judecata, inculpatul fiind celalalt ... (vezi toată discuția)
Acuzat pe nedrept incident rutier mv2014 mv2014 Buna ziua. As vrea o parere pentru cine ma poate ajuta legat de urmatoarea problema. Sa incepem cu inceputul. Am fost la cineva intr-un oras din Romania(sudul ... (vezi toată discuția)