avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Drepturile si obligatiile unui martor intr-un proces ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Drepturile si obligatiile unui martor intr-un proces penal

Sunt citata ca martor intr-un proces penal,pentru Fond( ce inseamana asta ? ). In citatie scrie ca " Partea citata are dreptul la un aparator cu care sa se prezinte la termenul fixat.In cazurile prevazute de art.171 alin 2 si 3 Cod Procedura Penala,apararea este obligatorie,iar in cazul in care partea nu isi alege un aparator cu care sa se prezinte la termenul fixat,li se va desemna un aparator din oficiu.In vederea exercitarii dreptului de aparare,partea citata poate sa consulte dosarul aflat in arhiva instantei." Intrebarea mea este de ce am nevoie de un aparator daca sunt chemata in instanta in calitate de martor? Si inca ceva,citatia mi-a fost trimisa la o adresa la care eu nu mai locuiesc de 2 ani,eu nu am semnat pt ea ,si acum vreo 2 ani si jumatate cand am fost chemata sa dau o declaratie in acest caz am spus si chiar am semnat (dupa ce am dat declaratia) ca nu vreau sa apar ca martor la proces. Nu vreau sa particip la acest proces,ce optiuni am?
Astept sfaturi si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: protrek , utilizator 12:08, 6 Martie 2013
Buna seara.
In urma cu ceva timp am fost oprit de catre un agent de circulatie si rugat sa dau o declaratie (dictata de el) in care apaream ca martor in cazul prinderii unui sofer aflat in trafic cu numere provizorii expirate.Deoarece m-a asigurat ca nu voi fi chemat la proces si n-o sa mai am nici o treaba, am fost de acord.
De curand am primit o citatie prin care sunt chemat in calitate de martor, pentru fond-plangere contraventionala.
Mai scrie ca:" in caz de neprezentare a partilor, se va trimite un inscris, judecata urmand a se face in lipsa."
Ce sa inteleg? Ca pot sa nu ma prezint?
La ce se refara cand spun: "se va trimite un inscris"?
Mentionez faptul ca sunt chemat in alta localitate decat cea de domiciliu.Imi va deconta cineva deplasarea?
Este valabil pentru toti cei care au formulat intrebarea:

Exista doua posibilitati,cea in care reveniti repede in tara si formulati o cerere aratand ca in perioada cutare sunteti plecat si ca sunteti de acord sa dati declaratie,dupa data revenirii in tara sau exista situatia in care neprezentandu-va in fata organului respectiv,sa fiti amendati si adusi cu mandat de aducere,insotiti de politist sau jandarm
Buna ziua.
Lamuriti-ma si pe mine va rog intr-o problema.
Am primit sapt trecuta o citatie de la politie precum ca sa depus o plangere penala pentru amenintare impotriva mea. Au fost anuntati cei de la politie de catre sotie ca nu sunt in tara(fapt adevarat) pana in toamna si ca nu ma pot prezenta,in acest sens dand ea o declaratie. Problema este ca astazi au sunat cei le la politie,pe sotie,si iau spus sa se prezinte mama sa dea o declaratie ca cel care a facut plangerea spune ca de fata a fost si mama. Este obligata sa se duca daca nu au trimis nici o invitatie,nimic, ci doar un telefon? Intreb asta pentru ca acum este internata in spital si oricum nu poate sa se duca,iar ea are probleme cu inima si se sperie f repede,mai ales ca familia noastra nu a avut niciodata probleme cu politia. Daca este obligata sa se duca,este mai bine sa se duca cu un avocat pentru ca ea nu cunoaste ce are de facut acolo,ce este obligata si ce nu poate fi obligata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie mincinoasa stefyy_al stefyy_al Buna ziua !! Am si eu o problema , pe scurt , sunt martor al partii vatamate , am fost la politie , am dat o declaratie , ideea este ca mi'a fost dictata , ma ... (vezi toată discuția)
citatie pentru prezentarea ca martor in instanta marcyz marcyz Buna ziua. In urma a unui accident rutier intre 2 masini soldat cu victima, eu sunt chemata ca martora in procesul de judecata, inculpatul fiind celalalt ... (vezi toată discuția)
Acuzat pe nedrept incident rutier mv2014 mv2014 Buna ziua. As vrea o parere pentru cine ma poate ajuta legat de urmatoarea problema. Sa incepem cu inceputul. Am fost la cineva intr-un oras din Romania(sudul ... (vezi toată discuția)