In anul 2000 conform titlului de proprietate dupa soacra mea, eu fiind in calitate de nora dupa sotul meu, impreuna cu alti frati ai sotului decedat am deschis procedura succesorala la primarie. Acolo insa, dactilografa m-a trecut in actul de succesiune "fiica" in loc de "nora" , spunandu-mi ca nu conteaza, ca este acelasi lucru. Am continuat perfectarea actelor de partaj la notar cu aceasta greseala.
In 2006, o nepoata care nu face parte din titlu (nu a facut cerere cu legea 18/1991) m-a dat in judecata solicitand anularea tuturor actelor partajului facut intre frati, precum si a contractului de vanzare-cumparare intocmit intre mine si cei din titlul de proprietate, acestia vanzandu-mi partea lor.
Am solicitat notarului sa-mi rectifice actul pentru deschiderea succesiunii procedurale si indreptarea erorii materiale, dar acesta a refuzat. Reclamanta impreuna cu Procuratura m-au dat in judecata pentru anularea actelor, instanta admitandu-le anularea contractului de vanzare-cumparare mentionat anterior, cu toate ca nu avea calitate procesuala activa.
In recurs, instanta tribunalului a trimis cauza spre rejudecare, invocand art.129 cod pr. civila, cu respectarea principiului disponibilitatii, dandu-i posibilitatea nepoatei mele, conform art. 112 cod pr. civila, sa indice partile cu care intelege sa se judece si motivele de nulitate absoluta sau relativa , sugerand si art. 155 -alineatul 1 cod pr. civila, cu posibilitatea anularii partajului si art. 304 - alineatul 5 cod pr. civila.
Cum as putea sa indrept eroarea materiala? Nepoata are in aceste circumstante posibilitatea de a-mi anula actul de partaj sau contractul de vanzare-cumparare si efectuarea unui alt partaj?
Va multumesc.
da, exista acest risc. insa nepoata daca nu a facut cerere in termenele prevazute expres de legea fondului funciar nu mai poate revendica nimic. ar fi bine sa va angajati un avocat care sa va spuna ce exceptii trebuie invocate la rejudecarea cauzei.
In primul rand ma minunez ca nu am stiut ca nora are calitate de mostenitor.:-/
Succesiunea tb facuta successiv intai dupa socrii dvs unde erau trecuti copii iar apoi dupa Sotul dvs care a decedat si dvs in calitate de so tie supravietuitoare vi se cuvenea mostenirea - daca aveti cu copii impreuna cu copii defunctului, daca nu aveti copii la mostenire vin si fratii sotului, ca colaterali privilegiati, parintii sotului fiind decedati.
Nu inteleg de ce nu ati dezbatut succesiunea la notar? Secretarul primariei v a facut aceasta greseala. Insa acum tb indreptata desi e complicat.
Da,in special certificatul de mostenitor incheiat in 2003,incheierea finala a certificatului,contractul de vanzare -cumparare si sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale - toate intocmite la notar in 2003. Partajul voluntar a fost incheiat la notar in anul 2001, iar nepoata a deschis actiunea sub forma unei cereri reconventionale in anul 2007 (acum uitandu-ma in acte am vazut datele corecte,imi cer scuze).
Am fost invinuita conform art.291 cod pen. pentru o fapta de care nu sunt vinovata ,greseala fiind a dactilografei care a scris in actul pentru deschiderea succesorala in loc de "nora", "fiica" . De la bun inceput am afirmat si in cererea mea de la primarie cu legea 18/'91, ca sunt sotia supravietuitoare.Titlul de proprietate a fost eliberat in 1996. In tot acest timp, nimeni nu a atacat titlul de proprietate sau partajul voluntar.
Cum pot indrepta lucrurile?
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Pe actele facute la notar si in care sunt erori materiale, se face incheiere de rectificare cu aceste incheieri care fac parte integranta din act va prezentati la celelalalte institutii si va rezolvati mai departe problema. Nefiind vina dvs, aceste incheieri de rectificare ar tb sa se faca din oficiu, fara perceperea onorariului.