Am o nedumerire:
dacă invoci articolul 56 d) din Codul Muncii (referitor la
încetarea de drept a contractului în cazul pensionării), cum poţi să indici drept mijloc de încetare a contractului o
decizie de concediere? Care mai e sensul expresiei "încetare de drept", atunci?
Elis, articolul 61 e) nu e aplicabil aici. Acolo sunt prevăzute două condiţii:
- salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare;
- salariatul
nu a solicitat pensionarea, în condiţiile legii. Această a doua condiţie, nefiind îndeplinită, face acest caz inaplicabil.
O soluţie mai potrivită pentru acest caz ar fi ca angajatorul să constate printr-un act intern ("decizie" sau cum preferă să-l boteze) existenţa cazului de la articolul 56 d), având ca şi consecinţă încetarea
de drept a contractului de la data pensionării salariatului. Acest act, nefiind o concediere, ci doar constatarea unui caz de încetare de drept, nu trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute de articolul 268 din Codul Muncii (acesta se referă strict la deciziile prin care se dispune o sancţiune disciplinară - or, nu e cazul aici întrucât nu există nici un temei legal pentru o astfel de măsură).
Există şi probleme aici.
(1) Articolul 56 d) din Codul Muncii este redactat ambiguu şi poate da naştere unor interpretări (trecem peste uimirea de moment... ) :
d) la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii.
Nu se precizează
cine efectuează comunicarea deciziei şi
către cine - cele două posibilităţi sunt: casa de pensii efectuează comunicarea deciziei către salariat
sau salariatul comunică angajatorului decizia de pensionare primită de la casa de pensii.
Aş înclina să cred că textul se referea la comunicarea deciziei efectuată de casa de pensii către salariat. Este varianta care are sens - poate fi probată uşor, nu depinde (ca în cazul de faţă) de voinţa arbitrară a salariatului, se încadrează în logica prevederii (ideea era ca pensionarea să termine contractele de muncă în curs - or, momentul de la care pensionarea începe să producă efecte e chiar comunicarea deciziei de pensionare către salariat). În sprijinul acestui argument pot aduce şi analogia cazurilor similare de încetare de drept a contractului de muncă, dar nu cred că e locul aici pentru un tur de forţă.
Cealaltă interpretare (aceea că textul s-ar referi la cazul: salariatul comunică angajatorului decizia de pensionare primită de la casa de pensii) duce la efecte aberante: salariatul, după propria voinţă şi necondiţionat de nimic, îşi poate prelungi nedefinit contractul de muncă, printr-o comunicare tardivă a deciziei primite de la casa de pensii; astfel, însăşi raţiunea acestei norme ar fi înfrântă.
Pentru susţinătorii practicii cumulării salariului cu pensia:
este absurd ca legea să-ţi termine de drept contractul de muncă la momentul pensionării, pentru ca apoi să poţi cumula pensia cu salariul rezultat dintr-un nou contract de muncă. În plus, în această ipoteză (un pensionar e angajat iarăşi) salariatul este obligat să contribuie la asigurările sociale (pensii etc.) - dar nu există nici o cale legală (sau naturală) ca el să beneficieze de contribuţiile acestea vreodată. Nu va fi pensionat a doua oară! Trebuie să acceptăm că e o măsură în toate: dacă legea asigură protecţia persoanelor în vârstă sau aflate în incapacitate de muncă, acordându-le o pensie şi asigurându-se că aceste persoane nu mai lucrează în baza unor contracte de muncă, cum se face că acestea ar putea totuşi continua munca salariată?!...
(2) Dacă, într-adevăr, operează încetarea de drept a contractului de la data comunicării deciziei de pensionare şi salariatul a continuat munca o perioadă îndelungată (un an), el a muncit şi a fost plătit în temeiul unui contract inexistent. Deşi, strict vorbind, nu avem de a face cu o "nulitate" (în sensul articolului 57 din Codul Muncii) soluţia aplicabilă poate fi aceeaşi:
(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
(3) Atenţie la articolul 50 din CCMUNN:
Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin doua salarii de baza avute in luna pensionarii
.