avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM pentru pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM pentru pensionare

Buna ziua. As dori sa ma ajutati intr-o problema.
Am un salariat care si-a depus dosarul pentru pensionare in iulie 2009. In septembrie a venit decizia cu data de pensionare 1 iulie, dar nu a fost comunicata si societatii. Au fost si niste probleme, nu era ceva completat in cerere asa ca a primit pensia incepand cu luna ianuarie.
Pana acum nu i-am facut incetarea, deoarece bu stiam daca va fi pus in plata. Angajatul va continua sa lucreze la noi. Eu cu ce data fac decizia de incetare si noul contract de munca?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters56278 , utilizator 11:58, 25 Februarie 2010
Decizia de pensionare se comunica persoanei care anunta angajatorul.

Dvs. ati primit-o acum si acum ii faceti decizia de incetare,apoi ii faceti CIM cumul de functii.
La data la care salariatul v-a comunicat decizia de pensionare dvs ii faceti decizie de incetare cf art. 56 (d).
Daca doriti sa mentineti salariatul la munca, atunci el va trebui sa faca o cerere in acest sens, conducatorul unitatii sa o aprobe si ii veti face un CIM nou pe durata determinata de max. 24 luni.

In carnetul de munca veti face urmatoarele inregistrari:
- "Continua activitatea in baza aceluiasi CIM" cu data la care ati scris ca solicita pensionarea.

- "Inceteaza activitatea in baza art. 56(d) din codul muncii" cu data la care v-a comunicat decizia de pensionare, ca baza legala avand decizia intocmita de dvs.
- Inchideti carnetul normal, cu semnaturi, etc...
- deschideti iar carnetul cu "angajat cu CIM determinat cf art. 12(2) din Codul muncii" cu data la care ati facut inchiderea.
"Clio06" eu zic ca-i poate face CIM nedeterminata, daca asa doreste angajatorul, in urma cererii inaintate de salariat.
Daca este vre-un act normativ care interzice ca viitorilor salariati care sunt deja pensionari sa li se faca CIM nedet, te rog sa-mi dai si mie.
O zi buna.
Stiu ca nu exista o astfel de prevedere.
Dar eu nu inchei niciodata CIM nedeterminat ptr pensionari din cel putin 2 motive:
1. are o anumita varsta si s-ar putea intampla ca peste 1 an sau 2 sa nu mai aiba capacitatea (fizica sau psihica) de a desfasura activitate. Si atunci sunt la mana lui: fie il rog sa faca cerere de incetare (demisie sau acrodul partilor - si se poate intampla sa ma refuze), fie il concediez individual (si atunci trebuie sa-si platesc salariu compensatoriu si toate celelalte).
2. daca activitatea creste in privinta complexitatii sau a cerintelor si mi-ar trebui o forta de munca mai tanara, pot astepta sa-mi rezolv situatia pana la expirarea perioadei de CIM determinat. Fara alte costuri din partea angajatorului.

Din motive morale fata de cei in cautare de loc de munca, nu angajez niciodata un pensionar decat pe CIM determinat de maxim 1 an. Dupa asta vad daca ii mai prelungesc sau nu.
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2010
Isa Radov, Consultant resurse umane
=D> @ clio, multumim pentru impartasirea informatiilor de mai sus!!

Alte discuții în legătură

Pensie si contract de munca loredanaelena loredanaelena va rog sa-mi spuneti daca fosta colega a procedat corect in urmatorul caz: salariatul iese la pensie limita de varsta si primeste decizia in 28.02 .2009 dar ... (vezi toată discuția)
Decizia de pensionare cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, Am urmatoarea situatie: un salariat face cerere de inscriere la pensie in ianuarie 2009. I se da carnetul de munca inregistrat cu ,,solicitat ... (vezi toată discuția)
Cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil??? Monica H. Monica H. Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca ... (vezi toată discuția)