avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... In ce cont se vireaza o amenda contraventionala?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

In ce cont se vireaza o amenda contraventionala?

Buna ziua!

Am si eu urmatoarea problema: In urma cu un an (mai exact in 2010) am primit o amenda de circulatie in Bucuresti. Amenda am achitat-o injumatatit in temen de 48 de ore la CEC Bank agentia Stefan cel Mare iar chitanta nu am depus-o la politie ci pur si simplu am pastrat-o.

In urma cu 5 zile m-am deplasat la sediul primariei unde locuiesc (sunt student in Bucuresti insa localitarea mea de domicilu este Satul Nedelea din jud Prahova -undeva la 15 km de Ploiesti-) cu scopul realizarii actelor necesare vanzarii unui autovehicul.

Mi s-a adus la cunostinta ca a sosit la primarie procesul verbal al amenzii de mai sus si ca trebuie sa platesc amenda sau sa fac dovada platii amenzii. In consecinta eu am adus chitanta doveditoare achitata la CEC iar cei de la primarie mi-au spus ca nu trebuia sa platesc la CEC pentru ca acestia nu vireaza banii in contul lor (contul primariei localitatii de domiciliu) si ca trebuie sa "replatesc" amenda la primarie sau sa fac o cerere scrisa catre CEC pentru a vira banii in contul primariei.

Dupa ce am dat cateva telefoane, am aflat ca banii au ajuns in contul primariei Sectorului 3 din Bucuresti. Am sunat la primaria sector 3, le-am explicat problema si mi-au spus ca este normal ca banii sa intre in contul administratiei locale unde s-a primit amenda de circulatie, adica in contul lor. Mi s-a mai spus ca oricum, daca nu ar fi asa, primaria unde locuiesc sr trebui sa trimita o scrisoare catre primaria sectorului 3 in care sa solicite virarea banilor.....

Am cautat pe net legea care ar stabili cine ar trebui sa incaseze banii de amenda( primaria de domiciliu sau primaria localitatii unde am primit amenda)
dar nu am gasit de nici o culoare.

Va rog, daca se poate, sa imi spuneti cum ar trebui sa fac si eventual sa imi indicati si legea care reglementeaza acet lucru.

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 10:57, 22 Iulie 2011
Temeiul legal il constituie prevederile OG 2/2001 - actualizata, si care in art. 8 alin. (3) si (4) arata ca:
"3)Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepţia celor aplicate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale şi amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.
(la data 01-ian-2007 Art. 8, alin. (3) din capitolul I a fost modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 182/2006 )
(4)Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetele locale."
Cu toate acestea, aveti dreptate sa spuneti ca nu prea este clar si explicit spus la care buget local, al locului savarsirii si constatarii contraventiei, ori la locul domiciliului contravenientului:-/.... ca deh...legiuitorul roman, pana nu lasa el un pic de ...indoiala..nu e legiuitor!
Din punct de vedere fiscal, normal ar fi sa se faca in contul primariei de domiciliu, unde poate fi identificat fiscal contribuabilul. Aparent normal din punct de vedere logic, ar fi si bugetul locului savarsirii contraventiei, adica acel loc unde ati incalcat regulile. Eu sunt insa de partea primei variante, care usureaza atat plata cat si iddentificarea fiscala si unde, de altfel, vin instiintarile de plata si unde, in final vi se transforma creanta bugetara intr-una fiscala, in caz de neplata.
In situatia dvs. concreta:
1. nu erati obligat sa prezentati politiei chitanta de plata, aceasta prevedere fiind demult abrogata;
2. cu chitanta de plata si orice dovada a platii, prezentata organului local, impreuna cu o cerere de constatare a platii obligatiei, organul local ar trebui sa faca acele demersuri prin care sa se transfere suma deja platita, dvs. nemaiavind o obligatie de plata, care s-a stins odata cu efectuarea platii. Asa ca solicitati primariei locale sa faca acea adresa pe care v-a indicat-o primaria locuuluui unde ati platit, in temeiul notificarii/cererii dvs. cu atasarea dovezii efectuarii latii. Asa ar trebui sa functioneze lucrurile, daca unii "ghiseisti" ar intelege mai multe despre prevederile legii, ar fi mai putin birocrati si nu ar avea nevoie de plangeri penale pentru abuz in serviciu ori neglijenta in serviciu, ca sa-si indeplineasca atributiile.
Orice solicitare faceti-o insa in scris cu pastrarea dovezii efectuarii acelei solicitari, pentru asigurarea dovezilor. Oriccum, nu sunteti obligat sa platiti o amenda de 2 ori, numai pentru ca legea nu este foarte clara sau functionarii nu tocmai competenti.
Succes...fiindca cred ca aveti nevoie (la fel de mult cat are romanul nevoie si de rabdare)!:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se plateste o amenda de circulatie primita de o firma? cpatenta cpatenta Buna ziua! Am urmatoarea problema: La firma noastra un sofer a primit o amenda de 4000 lei de la politia circulatie Gorj. Amenda a fost data pe firma, ... (vezi toată discuția)
Dovada plata amenda circulatie rutiera alinstefan2015 alinstefan2015 Buna ziua, Ieri am fost sanctionat de catre politia rutiera cu o amenda contraventionala, iar azi am efectuat plata. Va rog sa imi comunicati daca exista ... (vezi toată discuția)
Unde se plateste o amenda de circulatie? Chirileanu Chirileanu Am avut de platit o amenda primita in Bucuresti si eu am domiciliul in Suceava, am intrat intr-o agentie CEC din Bucuresti si am fost refuzata apoi am trimis ... (vezi toată discuția)