Temeiul legal il constituie prevederile OG 2/2001 - actualizata, si care in art. 8 alin. (3) si (4) arata ca:
"3)Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepţia celor aplicate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale şi amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.
(la data 01-ian-2007 Art. 8, alin. (3) din capitolul I a fost modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 182/2006 )
(4)Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetele locale."
Cu toate acestea, aveti dreptate sa spuneti ca nu prea este clar si explicit spus la care buget local, al locului savarsirii si constatarii contraventiei, ori la locul domiciliului contravenientului:-/.... ca deh...legiuitorul roman, pana nu lasa el un pic de ...indoiala..nu e legiuitor!
Din punct de vedere fiscal, normal ar fi sa se faca in contul primariei de domiciliu, unde poate fi identificat fiscal contribuabilul. Aparent normal din punct de vedere logic, ar fi si bugetul locului savarsirii contraventiei, adica acel loc unde ati incalcat regulile. Eu sunt insa de partea primei variante, care usureaza atat plata cat si iddentificarea fiscala si unde, de altfel, vin instiintarile de plata si unde, in final vi se transforma creanta bugetara intr-una fiscala, in caz de neplata.
In situatia dvs. concreta:
1. nu erati obligat sa prezentati politiei chitanta de plata, aceasta prevedere fiind demult abrogata;
2. cu chitanta de plata si orice dovada a platii, prezentata organului local, impreuna cu o cerere de constatare a platii obligatiei, organul local ar trebui sa faca acele demersuri prin care sa se transfere suma deja platita, dvs. nemaiavind o obligatie de plata, care s-a stins odata cu efectuarea platii. Asa ca solicitati primariei locale sa faca acea adresa pe care v-a indicat-o primaria locuuluui unde ati platit, in temeiul notificarii/cererii dvs. cu atasarea dovezii efectuarii latii. Asa ar trebui sa functioneze lucrurile, daca unii "ghiseisti" ar intelege mai multe despre prevederile legii, ar fi mai putin birocrati si nu ar avea nevoie de plangeri penale pentru abuz in serviciu ori neglijenta in serviciu, ca sa-si indeplineasca atributiile.
Orice solicitare faceti-o insa in scris cu pastrarea dovezii efectuarii acelei solicitari, pentru asigurarea dovezilor. Oriccum, nu sunteti obligat sa platiti o amenda de 2 ori, numai pentru ca legea nu este foarte clara sau functionarii nu tocmai competenti.
Succes...fiindca cred ca aveti nevoie (la fel de mult cat are romanul nevoie si de rabdare)!:(