Sunt casatorita din 2006 si de un an am plecat de acasa din cauza violentei sotului meu. Vreau sa divortez si imi face probleme si la divort. I-am propus sotului meu sa divortam la primarie cu acordul ambelor parti si lui sa-i ramana toate lucrurile, iar mie sa-mi lase numele ca sa nu mai trec prin toate fazele de schimbare a actelor (inseamna timp si bani) + stresul psihic de la colegi/rude cand vor pune intrebari de care nu am chef.
Nu vrea sa-mi lase numele. Nu inteleg de ce e permis sa fie numai alegerea sotului daca sotia sa ramana sau nu cu numele, din moment ce el a fost de acord ca ea sa-l poarte, de ce nu are importanta si dorinta ei, la divort. Psihologic, cred ca aceasta incrancenare a sotilor de a nu lasa numele si legea de partea lor, lasa urme adanci la sotii. Cred ca e o mare discriminare.
I-am propus atunci sa-mi dea jumatate sau macar o parte din lucrurile pe care le avem in comun - stiind ca tine foarte mult la ele- si nici asa nu e de acord, ba mai mult mi-a spus ca daca eu ii cer jumatate din lucrurile noastre dobandite in timpul casatoriei, atunci imi va cere si el jumatate din ce am cumparat eu in timpul de cand am plecat acasa.
Din pacate nu am atatia bani incat sa platesc un avocat ... daca avocatul ar fi insa f bun, atunci cred ca s-ar putea obtine daune materiale de la el .. pe mine sincer, nu ma intereseaza partea materiala, ma intereseaza nedreptatea. A fost violent cu mine atat verbal cat si fizic si dupa ce am plecat de acasa, nu numai ca nu mai primesc nimic de la el, nici macar numele, dar imi cere si ce am facut eu dupa ce am plecat de la el ... si imi trebuie si timp- adica liber de la serviciu si umblat si bani ca sa-mi schimbi toate actele ...
ce as putea face?
pe de o parte as vrea sa scap cat mai repede de el si sa termin oricum ar fi divortul asta, pe de alta parte e atata nedreptate in tot ce mi se intampla ...:(
@veronik
Daca nu va intelegeti cu el amiabil, varianta la notar, starea civila sau mediator nu are sens.
In instanta, puteti solicita sa pastrati numele, ramane la aprecierea instantei.
Art. 40
La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.
Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept, chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.
motive intemeiate ar fi daca sunteti persoana publica cunoscuta sub acest nume, aveti lucrari publicate, brevete de inventie si alte motive asemenea.
ca dati 7 lei + 4lei pt timbru sa va schimbati buletinul.. nu e un motiv temeinic sau ca va stiu colegii cu numele asta.
diplomele sunt valabile in continuare, puteti justifica schimbarea numelui cu hot de divort.
temeinicia motivelor dvs e analizata de instanta si ramane intr-adevar, la aprecierea ei.
sunt de acord cu dvs ca e neplacut :(
Buna ziua!
Ati intrebat ce inseamna medierea si nu ati primit un raspuns, de aceea imi permit sa va raspund eu. Simplu spus, mediarea este o modaliate alternativa de solutionare a conflictelor, cu ajutorul unei terte persoane, in calitate de mediator (autorizat de catre Consiliul de mediere), in conditii de confidentialitate, impartialitate si neutralitate. Deci, mediatorul nu poate fi avocatul, decat daca acesta este si mediator autorizat si nu va reprezinta pe nici unul dintre dumneavoastra in conflictul respectiv.
Eu va sugerez sa cautati pe internet, pe blogurile/site-urile de profil, unde veti gasi informati mult mai multe despre mediere si avantajele acesteia, sau mai simplu, sunati un mediator (tabloul mediatorilor - si pe internet) si programati-va o intalnire pentru informare si consiliere, nu va costa nimic, aceasta faza este gratuita.
O zi placuta!
Potrivit art.40 alin. 1 si 2 c.fam. sotul care prin casatorie si-a modificat numele, are posibilitatea sa pastreze numele dobandit daca celalalt sot este de acord sau daca instanta constata ca sunt motive intemeiate in acest sens.
Sunt considerate motive intemeiate pentru pastrarea numelui avut in timpul casatoriei acele motive legate strict de recunoasterea unor merite sau calitati deosebite sub acest nume.
Multumesc mult celor care mi-au raspuns!
nu e vb de 3 lei sau cat costa un buletin schimbat ... e vb de timp, de lipsa de la serviciu si mai mult de atat de nedreptate. Asta ma deranjeaza cel mai tare. Am muncit mult sa construiesc o familie si s-a naruit totul ... e adevarat ca nu m-a pus nimeni sa plec de acasa, dar din pacate violenta in familie este o realitate in romania. Este vina mea ca nu am plecat de mult, ca nu am fost la medicul legist si multe alte chestii pe care nu le-am facut ca sa "fie bine". Acum vreau doar numele asta ca sa-mi usurez practic divortul - pt ca e o chestie psihologica, nu am nici un avantaj cu numele (sotul meu nu e vreo personalitate publica sau vreun bogatas) si nici asta nu se poate. Asta e de fapt problema mea.