avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine suporta aceste cheltuieli(de renovare) in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine suporta aceste cheltuieli(de renovare) in cazul unui apartament inchiriat?

Va rog sa-mi spuneti si mie cine ar trebui sa suporte cheltuielile de zugravire si curatenie a unui apartament in situatia in care chiriasul locuieste in acel apartament de 5 ani de zile, apartament pe care l-a primit curat si zugravit, iar dupa 5 ani necesita unele reparatii si o noua zugraveala.

Cine ar trebui sa suporte aceste cheltuieli: chiriasul sau propietarul sau coata parte fiecare, in conditiile in care nu s-a vorbit sau stabilit nimic in acest sens la semnarea contractului?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 07:41, 12 August 2008
Potrivit legii, locatarul, in lipsa unei stipulatii contractuale speciale si derogatorii are urmatoarele obligatii:
1. De a folosi si intretine bunul ca un bun proprietar, potrivit cu destinatia sa (art. 1429 punctul 1 Cod civil).In caz de nerespectare a acestei obligatii, locatorul poate cere rezilierea contractului. Sunt considerate temeiuri de fapt pentru o asemenea cerere de reziliere atat fapte comisive cat si fapte omisive.
2. De a efectua micile reparatii locative. Potrivit art.1434 alin. 1 Cod civil, locatarul este raspunzator de stricaciunile si pierderile intamplate in cursul folosintei sale. iar art.1435 Cod civil stabileste ca locatarul raspunde pentru prejudiciul produs prin incendierea bunului inchiriat.
3. Obligatia de a plati chiria la la data scadenta a fiecarei rate. Plata se face la domiciliul locatorului daca nu e stipulat altfel.
4. Obligatia de a restitui bunul inchiriat la incetarea locatiunii, in starea in care la primit conform inventarului intocmit, sau de a preda bunul in buna stare cand nu sa intocmit un inventar la predare (art.1431 - 1432 Cod civil
5. Obligatia de a-l anunta pe locator despre orice incercare de uzurpare, in timp util.

Obligatiile locatorului sunt:
1. De a pune bunul la dispozitia locatarului
2. De a mentine lucrul in buna stare de functionare. Obligatie constand din indatorirea de a efectua reparatiile necesare pentru ca bunul respectiv sa fie apt pentru o buna folosinta.
3. de a garanta pentru linistita si utila folosinta a lucrului inchiriat.
Daca apartamentul era curat cand l-a primit, chiriasul ar trebui sa vi-l predea in aceeasi stare, deci obligatia de a-l zugravi revine acestuia.
Chiriasul nu se muta, va locui in continuare tot acolo, numai ca sunt necesare niste lucrari de igienizare si rezugravire a locuintei(asa cum in mod normal se intampla la orice locuinta) si voiam sa stiu cine suporta aceste cheltuieli?
Aceste lucrări de igienizare şi zugrăvire a locuinţei cad în sarcina chiriaşului, deoarece ţin de folosinţa locuinţei. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere a locuintei netcupeter netcupeter Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de intocmirea unui contract de inchiriere. In \\"Legea privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor ... (vezi toată discuția)
Proprietarul ameninta cu evacuarea Andrei20M00 Andrei20M00 Proprietarul apartamentului în care locuiesc dorește să mă dea afară pentru că nu îl plac ca persoană. Menționez că am un contract pe 1 an, sunt ... (vezi toată discuția)
Chirias vs. proprietar amk1243 amk1243 Buna ziua. Sunt 3 apartamente in imobil si unul din cele 3 este locuit de chirias la stat. Restul de 2 sunt proprietate. Actualul chirias a si plecat ( ... (vezi toată discuția)