In cazul oricarui act juridic poate interveni prescriptia dreptului la actiune, adica, creditorul va fi curatat patrimonial daca nu solicita la timp realizarea dreptului sau, oricare ar fi natura acestui drept.Exista diferite termene de prescriptie, dar, in cazul imprumutului ar fi de 3 ani.
De retinut ca termenul acesta poate fi modificat din diferite ratiuni adica suspendat ori intrerupt.
De asemenea, exista si institutia repunerii in termenul de prescriptie, care ar fi-care este-un beneficiu acordat de judecator in prezenta unor motive temeinic justificate.
Marirea s-ar putea face asadar prin toate aceste trei institutii, dar, intreruperea este mai la indemana.Intreruperea o puteti face prin punerea in miscare a actiunii civile, in sensul ca, s-ar putea astepta pentru formularea unei cereri de chemare in judecata pana fix in ultima zi a termenului de 3 ani.Totusi, aceasta varianta este un pic aleatorie, intrucat chiar daca nu are niciun bun, oricand latura activa a patrimoniului i se poate mari; de pilda, poate deveni mostenitor ori este lovit de un alt semen etc.
Ar fi si varianta sa recunoasca datoria, caz in care, la fel cu formularea cererii, se sterge prescriptia scursa si incepe un nou termen de 3 ani.
~ final discuție ~