avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - pieton-victima - ce daune pot cere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - pieton-victima - ce daune pot cere?

Buna ziua,

De curand am fost victima unui accident rutier pe o trecere de pietoni. Am scapat cu rani usoare si contuzie la pumnul stang, acesta umflandu-se si necesitand atela timp de 5 zile. Au mai existat 2 victime: o persoana care a fost lovita cu celalalt colt din fata al dubei, fiind aruncata inapoi pe trotuar, avand rani usoare si o lovitura puternica la spate, si o persoana care a fost lovita langa mine, insa acesta avand fractura la picior si rani usoare, fiind internata in spital si avand nevoie de interventie chirurgicala. Intrebarea mea este ce suma rezonabila pot cere drept dauna, atat eu cat si celelalte 2 victime?

Multumesc,
V.
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:07, 11 August 2008
afx a scris:

Buna ziua,

IIntrebarea mea este ce suma rezonabila pot cere drept dauna, atat eu cat si celelalte 2 victime?

Multumesc,
V.


Cunosc un caz in care victima a cerut 3000 euro, dar la negocierea de la politie s-a ajuns la suma de 500 euro. Consider aceasta suma rezonabila la care trebuie adaugate cheltuielile legate de vindecarea Dvs. Bineinteles cele ce pot fi justificate prin documente.
Dvs. si celelalte pers. implicate in accident puteti pretinde orice suma, fie ca are justificare sau nu. Problema f. neplacuta, din punctul meu de vedere e aceea ca, desi cond. auto are o asigurare RCA, societatea de asigurare nu acorda despagubiri pentru persoanele accidentate insumand daunele morale,pe cale amiabila. Nici nu ar avea cum, insasi legea e prost intocmita, tot ce tine de vatamarea persoanelor e trecut doar in cateva alineate, restul fiind rezervat pentru autovehicule!!
Din aceasta cauza, victimele sunt despagubite direct din bunzunarul celui vinovat si, nu de putine ori, incepe santajul cu plangerea pentru vatamare corporala precum si continuarea cercetarii penale, daca partile nu se "inteleg". Politia accepta aceasta situatie, chiar colegul meu spune mai sus despre "negocierea " din Politie, din punctul meu de vedere e o cale total gresita.
Aceste tipuri de despagubiri se acorda in alte tari de catre societatile de asigurare si negocierea are loc cu acestea, in limita unor baremuri pentru a se putea orienta asupra cuantumului sumelor, functie de nr. de zile care au necesitat ingrijiri medicale,sumele cheltuite cu investigatiile, operatiile, tratamentul medical etc. Politia isi face treaba ei, potrivit legii, si nu incurajeaza nici un fel de 'tranzactii", limitandu-se doar la latura penala.
Din pacate, noi mai trebuie sa asteptam si pana atunci, dvs. puteti cere atat cat credeti ( pentru cheltuielile efectuate cu documente, cereti de la firma de asigurari), dar aveti in vedere si ce suma poate sa va acorde cel care v-a accidentat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa Ioana_N20 Ioana_N20 Am fost implicata intr-un accident rutier, rezultand 2 victime ce prezentau contuzii usoare. Medicul legist a scris in raportul medical (cred), cel care se ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale gori macovei gori macovei Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de ... (vezi toată discuția)
Rca vatamare corporala vio001 vio001 Buna ziua Am intrat in coliziune cu o motocicleta, eu fiind cu masina. Politia a constatat in PV ca nu m-am asigurat la schimbarea directiei de mers si am ... (vezi toată discuția)