In decursul existentei unei firme, o parte, sau chiar toti cei care au infiintat-o, pot lua decizia de a renunta si a iesi din firma. Varianta cea mai uzitata de iesire din firma este cesiunea de parti sociale, prin care unul, sau mai multi asociati isi cedeaza partile sociale unor terte persoane, care devin, astfel, noii proprietari ai firmei.
Tot o cesiune de parti sociale se poate folosi si in situatia in care asociatii unei firme doresc sa primeasca un nou asociat in firma, insa aici trebuie sa facem mentiunea ca se poate opta si pentru varianta unui aport la capitalul social si marirea numarului de parti sociale ale firmei.
Deoarece acest material se refera la cesiunea de parti sociale, vom enumera, in continuare actele pe care trebuie sa le contina dosarul de inregistrare ce se depune la Oficiul Registrului Comertului:
Contractul de Cesiune;
Decizia asociatului unic sau Hotarare A.G.A.;
Actul constitutiv refacut – cu noii asociati;
Declaratia pe propria rasundere a noului asociat
(declaratiile pe propria raspundere ale noilor asociati);
Specimen de semnatura (in cazul in care noul asociat va fi si administrator).
Conform prevederilor legale actuale cesiunea (totala sau partiala) a partilor sociale se efectueaza in baza deciziei/ hotararii asociatilor si este necesara si actualizarea actului constitutiv in vigoare.
sursa:
[ link extern ]