Ma aflu in urmatoarea situatie si sper sa ma ajutati cu un sfat.
Eu si mama mea am mostenit in noiembrie 2010 un spatiu comercial in urma decesului tatalui meu. Acest spatiu a fost inchiriat de tatal meu unei societati pe o durata de 10 ani ( incepand cu 2008). In contract titulari sunt tatal meu si unchiul meu ( adica fratele lui) in calitate de proprietari.
In urma decesului tatalui meu eu am primit 3/4 iar mama mea1/4.
Problema este ca am contactat chiriasii le-am solicitat sa vina sa facem un act aditional insa au refuzat.
Dupa moartea tatalui meu ei platesc chiria mamei mele insa pe mine m-au exclus, efectiv refuza sa comunice cu mine sau sa-mi recunoasca drepturile. Atat chiriasii cat si mama mea.
Intrebare este, pot sa cer rezilierea contractului pentru neplata chiriei fata de mine in calitate de mostenitor cu o pondere mai mare?
Faptul ca ei au platit mamei mele si mie nu, este un motiv suficient pentru a cere rezilierea?
Nu puteti cere rezilierea contractului de inchiriere.
Puteti cere, prin instanta, obligarea mamei dvs. sa va plateasca din chiria, pe care a incasat-o, cota corespunzatoare dreptului dvs. de coproprietate.
Nu as putea sa trimit chiriasului o somatie de plata , in baza certificatului de mostenitor il notific sa-mi faca plata corespunzator partii cuvenite adica 3/4 ?
In felul acesta daca el nu -mi plateste chiria inseamna ca nu respecta clauzele contractuale.
Daca ma gandesc mai bine... cred ca se poate.
Nu ne aflam in situatia unei solidaritati active, a creditorilor, in care plata facuta doar unuia dintre ei sa poata fi considerata o plata valabila.
Fiecare dintre mostenitorii tatalui dvs. are cote din mostenire bine stabilite, asa ca si chiriasul ar trebui sa plateasca fiecaruia dintre coproprietari cota din chirie egala cu cota-parte din dreptul de proprieate asupra spatiului inchiriat, detinuta de fiecare.
Trimiteti-i o notificare, prin care sa-i solicitati plata a 3/4 din chirie, cu mentiunea ca daca nu va plateste, veti solicita in instanta rezolutiunea contractului de inchiriere. Anexati si o copie a certificatului de mostenitor, pentru a va dovedi dreptul.
Actiune posesorie
Iovanca
Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: O soc. comerciala inchiriaza altei soc.com. un spatiu comercial. Soc. chiriasa nu plateste chiria timp de cateva luni, iar ... (vezi toată discuția)