Va rog daca se poate sa-mi raspundeti si mie la o intrebare. Este vorba de un amic care in urma cu cativa ani cand sotia lui a nascut, pe fondul unor discutii dure in familie nu a fost de acord sa recunoasca acel copil. Acum insa revenind la sentimente mai bune s-a hotarat sa indrepte lucrurile si sa recunoasca copilul. De la primarie l-au trimis la instanta pentru o actiune de incuvintare de nume.
Intrebarea ar fi daca se poate sa-mi dati niste sfaturi pentru el in ceea ce priveste cadrul procesual in primul rand. Sa inteleg ca el trebuie sa formuleze o actiune de dare in judecata si sa o cheme pe sotia sa ca parata, instanta urmand sa incuvinteze numele?
Este necesar sa introduca si autoritatea tutelara sau un alt organ administrativ?
O ultima intrebare este daca se poate judeca in lipsa, ei abia ce au prins un loc amarat de munca in strainatat?
multumesc
Actiunea se introduce de catre cei 2 patinti ai minorului in contradictoriu cu localitatea in care a avut nasterea, prin primar.
Ce nu inteleg este de ce, daca erau casatoriti, nu s-a aplicat prezumtia relativa de paternitate (sotul mamei e tatal copilului) in conditiile in care nu spuneti ceva de o tagada de paternitate.
Trebuie sa se prezinte ambii pentru a da declaratie si a formula probe in instanta.
Precizez faptul ca cei doi nu erau casatoriti la momentul nasterii copilului iar copilul s-a nascut in strainatate, certificatul fiind eliberat de ambasada.
Ceea ce nu inteleg de la dumneavoastra de ce spuneti ca actiunea sa fie introdusa de copil si nu de unul din parinti, tatal am inteles ca trebuie sa fie reclamant.
Multumesc
Actiunea poate fi introdusa de catre mama, in numele si ca reprezentant legal al copilului minor. Prin cerere se solicita stabilirea paternitatii fata de tata si incuviintarea de a purta numele de familie al acestuia.
Se poate judeca si in lipsa cu conditia ca tatal sa inainteze instantei o declaratie autentificata prin care recunoaste copilul ca fiind al sau.
Angajati un avocat care se va ocupa de acest demers.
Succes!!
Sa inteleg ca reclamanta va fi mama copilului si parat tatal. Este necesara si introducerea autoritatii tutelare?
Cat despre avocat, problema este ca situatia financiara nu-i permite si in fond situatia este clara intre ei doar ce este greu consta in faptul sa vada "cine si impotriva cui o sa se se judece".
Multumesc
Nu este nevoie de avocat, de tribunal sau de autoritatea tutelara...
Tatal poate recunoaste minorul printr-o simpla declaratie la Starea civila unde s-a inregistrat nasterea cu ocazia unui drum in Romania. Din cate inteleg ei au deja certificat de nastere romanesc. Asta inseamna ca certificatul de nastere strain a fost transcris in Romania si cel romanesc a fost eliberat de o anume Stare civila. Acolo trebuie sa se prezinte tatal pentru a recunoaste paternitatea minorului printr-o simpla declaratie in fara unui functionar. I se va elibera un alt certificat de nastere unde la rubrica tata va va aparea numele lui dar numele de familie al minorului ramane temporar tot numele de familie al mamei. Apoi se face o cerere de schimbare a numelui de familie al minorului pe cale administrativa (fara tribunal, avocat) si in final i se elibereaza alt certificat de nastere cu numele de familie care e cel al tatalui.
Paternitate copil
cris_13
buna, am o mare nelamurire legata de recunoasterea paternitatii fiicei mele, in varsta de 10 luni. tatal nu a recunoscut fata, iar acum am vorbit cu o avocata, ... (vezi toată discuția)